| |

Со прослава во градината на храмот „Св. Георги Победоносец“ бугарското училиште во Одрин ја затвори учебната година

Со прослава во градината на храмот „Св. Георги Победоносец“ во Одрин, бугарското училиште „Иван Вазов“ ја затвори учебната година Празникот беше проследен со изведби на класична музика, балет и приредба по народната приказна „Најубавите раце“.

Уверенијата за завршено образование децата ги добија од генералниот конзул на Бугарија во Одрин, Борислав Димитров, кој им подари детски книги и чоколадни колачи, објави едукативниот центар на својата Фејсбук страница.

Меѓу гостите кои го споделија празникот со децата беа и заменик градоначалникот на Одрин Ертугрул Танракулу, сопругата на Борислав Димитров – Анелија Димитрова, советникот Методи Андреев, како и Роберто Иванов, трет конзул во Генералниот конзулат, родители и гости. .

„Прославата започна со говор на директорот Бахтишен Мутлу, кој со гордост истакна дека сите подготвителни групи сега знаат да читаат и пишуваат на бугарски јазик, а децата од второ и трето одделение напредуваат во говорот. Генералниот конзул Борислав Димитров им се заблагодари на сите ученици за вложениот труд, на родителите за поддршката и на наставниците за посветената работа“, велат од училиштето.

Прославата продолжи со класично дело изведено на флејта од Шебнем Озѓур, ученичка во подготвителната група. По неа со две балетски претстави на учениците им честиташе Ивајла Атанасова – матурантка во училиштето „Д-р Петар Берон“ и балетското училиште „Сребрени Пантовки“ при читалиште „Просвета“ во Свиленград.

Потоа следеа класични дела, кои учениците Јерен Ерѓун и Туна Суај Озкан ги свиреа на пијано, а Ајсун Озкан ги придружуваше на виолина. Три песни испеа и детскиот хор. На крајот од прославата учениците од третата подготвителна група прикажаа драматизација на народната приказна „Најубавите раце“.

„Родителите им се заблагодарија на тимот на Генералниот конзулат и на наставниците Нели Костадинова, Руџинан Ергун, Борислава Иванова, Ајдан Бабајан и Бахтишен Мутлу за посветената работа и добрите резултати“, додаваат од училиштето.

Училиштето „Иван Вазов“ најави и прием на деца за новата учебна година. Бугарската образовна институција е основана во 2018 година и работи во рамките на Генералниот конзулат на Бугарија во Одрин.

Во него децата над 8 години учат бугарски јазик и литература, култура и традиции на Бугарија. Програмата на образовната институција вклучува и воннаставни активности како цртање и изучување на народни танци.

„Нашето училиште е убава и светла станица на патот, од каде што почнуваме и одиме по нашите соништа. Дојдете кај нас“, пишува на страницата на образовната институција во социјалната мрежа.Слични Објави