Стаменкоска-Трајкоска: Проблеми при уписите во средното образование, децата не знаат дали се примени во училиштата

/

Пратеничката Бети Стаменкоска-Трајкоска од ВМРО-ДПМНЕ ја обвини власта за проблеми во системот за електронско пријавување за упис во средно училиште.

„Деновиве актуелни се уписите во средните училишта. Владата и Министерството за образование и наука помпезно најавуваа значително олеснување на овој процес по електронски пат и, како што велеа, поголема транспарентност и елиминирање на влијанието на човечкиот фактор во рамките на уписите. За жал, се случи катастрофа. Системот за електронско пријавување падна пред да почне аплицирањето. Потоа беше во функција одвреме-навреме, па многумина успеаја да поднесат електронска апликација по многу часови поминати во обидување.

Уште пострашно е што сега цела генерација деветоодделенци и нивните семејства сè уште се во неизвесност. Резултатите што требаше да бидат објавени, како што најави и самиот министер за образование и наука, на 18 јуни, сè уште не се објавени. Децата не знаат дали се примени во училиштата во кои аплицирале, а веќе утре во согласност со информациите во конкурсот, треба да почне новото пријавување“, изјави Стаменкоска-Трајкоска.

Таа праша дали поради ова доцнење, многу ученици ќе бидат оштетени.

„Зошто резултатите доцнат и дали наместо да биде елиминиран човечкиот фактор, всушност резултатите се фингираат во нечии канцеларии, што со оваа Влада е многу веројатно? Кога јавноста ќе дознае во кои училишта се преостанати слободни места ако веќе од утре почнува второто пријавување? Ако оваа Влада не е способна да спроведе рутински процес, уписи во средно образование, кои никогаш во минатото не претставувале проблем, се поставува прашањето дали може да ја промени катастрофалната состојба во образованието, која неспособните кадри на коалицијата на власт сами ја создадоа и ни предизвикаа огромни срамови во меѓународната јавност?Одговорот е јасен. Ниту размислуваат ниту имаат капацитет за поквалитетен образовен систем. За 5 години, се сменија 4 министри и секој си тераше своја политика и свои интереси. Ниту план, ниту долгорочна стратегија ниту континуитет. Затоа денес образованието е каша попара, а институциите не може да им гарантираат на граѓаните ниту остварување на основните уставно загарантирани права“, додаде таа.

Стаменкоска-Трајкоска истакна дека нема учебници, ниту свидетелства, дека училиштата должат за струја, за парно, за вода. Наставниците протестираат за повисоки права, плати и подостојни услови за работа, дека паѓа рејтингот на високообразовните установи. Научниците немаат поддршка за проекти и истражувања.

„Ова е премногу! Време е за промени и тоа граѓаните го побараа во саботата. Заедно ќе ставиме крај на оваа неспособност и по изборот на нова влада, предводена од ВМРО-ДПМНЕ, ќе следува вистинско реформирање на образовниот систем“, порача таа.

Претходна статија

Одземена лиценцата на БЕГ, одлучи Регулаторна

Следна статија

Ковачевски на одбележувањето 30 години од КХВ: Финансискиот систем успешно одговори на кризата!

Најново од Вести