ТЕСТ: ФОТОИЛУЗИИТЕ ОТКРИВААТ ДЕЛОВИ ОД НАШАТА ПОТСВЕСТ

/

1. Фото-илузија со делфини: погледнете ги сликите. Што гледате?

 

2. Фото-илузија со скалила: фокусирајте се на следнава слика и брзo одлучете. Кои скалиа водат нагоре, а кои надолу?

 

3. На оваа слика јасно се гледа човечка глава. Внимавајте колку време ќе ви биде потребно за да ја пронајдетео!

4. Во кој правец се врти девојката? Во насока на стрелките на часовникот или спротивно?

 

ТОЛКУВАЊЕ:
1. Психолошките истражувања укажуваат на тоа дека децата не можат да ја видат двојката која се држи во прегратка бидејќи немаат ни такви искуство ни ментални слики во примарната меморија.Забелешка: Ова е тест за „валкани умови”. Ако ви требаат повеќе од 3 секунди за да ги видите делфините, тогаш веќе имате проблем.

2. Нема разлика помеѓу скалилата прикажани на левата и на десната страна од сликата. Овде повеќе станува збор за перцепцијата на нештата создадена по навика: повеќето луѓе одговориле сека се качуваат по скалите од лево, а се симнуваат по оние од десно. Ова се должи на правецот на читање од лево кон десно. Испитаниците од арапскиот свет имале обратни резултати. Како поминавте вие?

3. Ако успеавте да го најдете човекот за 3 секунди, тогаш десната хемисвера од мозокот ви е поразвиена отколку кај просечните луѓе.

Ако го најдовте за околу 1 минута, десната мозочна хемисферави работи како кај просечен човек.

Ако ви требаше повеќе од 1 минута за да го најдете човекот, десната хемисфера ви е прилично бавна.

4. Ако сметате дека девојката се врти во насока на стрелките на часовникот, тогаш ја користите десната мозочна хемисфера, и обратно.

Десната хемисфера е поразвиена кај луѓето со истакнат уметнички талент. Левата хемисфера пак е поразвиена кај оние со дарба за математика и сте познати по сособноста за рационално размислување и организираност на мислата.

Ако сметате дека девојката може да се движи во двата правци, најверојатно имате исклучително високо ниво на IQ.Претходна статија

СО ТОКСОПЛАЗМА ДО ВРВНИ ДЕЛОВНИ УСПЕСИ

Следна статија

МОМЕНТОТ КОГА ЌЕ НАЛЕТАШ НА ДОКТОР, КОЈ СЕ РАЗБИРА ОД PHOTOSHOP

Најново од Магазин