|

Трифон Апов од село Теово, воденско: Ги сакам Богарите затоа што тие се наши браќа и со нив слободно го зборувам мајчиниот јазик

„Вака, на пример, татко ми му одговорил на прашањето на Христо Буковалов*: „За што ти се овие богари, бај Маноле, тие се фашисти!“ Абе Ристо, јас не знам што е тоа фашизам, комунизам окупација. Па и не ме интересира. Ги сакам Богарите затоа што тие се наши браќа и кога одам во град , слободно да го зборувам мајчиниот јазик, а не да ми забрануваат, тепаат и да ми даваат рицинус, слободно да си ги пееме песните, да им раскажуваме на децата и внуците приказни, а тие да си го научат мајчиниот, а не туѓиот што не го разбираме. Поп да си имаме наш!“

Од сеќавањата на Трифон Апов, родум од село Теово, воденско.

*Христо Буковалов – комунист, командант на партизанска единица за време на Граѓанската војна во Грција.

Извор: Илюстрация БѢло море Illustration Belo moreСлични Објави