|

Украинската војска објави нова снимка од борбите на југот

Украинската војска во неделата објави дополнителни снимки од битката за селото Андријвка, мало село јужно од градот Бахмут, кое беше заземено од руските сили претходно овој месец. Ослободувањето на Андријивка се смета за клучен чекор во битката за Бахмут, рече тогаш Максим Жорин, заменик командант на Третата одделна нападна бригада.

На видеото, објавено од 3-та одделна јуришна бригада на Украина, која се бори за контрола на селото, се гледаат борци од 1-та јуришен баталјон бригада како напредуваат низ „шумскиот појас изгорен од битката“.

Video from the 1st Mechbau of the 3rd OSHB, the assault in the direction of Andriivka pic.twitter.com/Fv2vgyBmfL

— Oriannalyla (@Lyla_lilas) September 24, 2023

Бригадата рече дека нејзините борци биле ангажирани „во блиска борба и расчистување на непријателските ровови и дупки“. Кога борците на бригадата влегле по улиците на Андријивка, биле сведоци дека селото е „збришено“.

„Само ридовите од бетон, тули и метални фрагменти не потсетуваат дека тука имало згради“, велат од бригадата.

Слични Објави