(Видео) Билбиловски: Бугарите мора да бидат запишани во Уставот на РС Македонија за да ја заштитат бугарската кауза во земјата

/

Како човек роден и израснат во РС Македонија, одлучува дека е Бугарин и покрај антибугарската пропаганда уште од детството?
Каков е односот на властите во РС Македонија кон луѓето кои се самоопределуваат како Бугари? Има ли промена од минатото – во Југославија, кога таквите луѓе беа прогонувани, дури и праќани во затвори и логори?
Каков е ставот на обичните луѓе – ова мнозинство, кое се идентификува како македонско?
Како медиумите во Република Северна Македонија ги коментираа посетите на двете делегации – бугарската во Скопје и македонската во Софија.
Зошто антибугарската пропаганда е толку важен дел од политичките борби во РСМакедонија?
Дали Бугарите треба да бидат запишани во Устав на РС Македонија.

Одговор на сите овие прашања дава Игор Билбиловски, еден македонски Бугарин од Тетово.

Повеќе во видеото што следи:Претходна статија

(Видео)Трендафилов: Македонската политичка елита не е подготвена да се соочи со своето југословенско минато

Следна статија

Свети Давид- цар бугарски

Најново од Видео

(Видео) Проф. Павлов: Ги повикувам на дијалог двата синода во Софија и во Скопје, БПЦ треба да заземе поактивна позиција во однос на црквата во РС Македонија

Македонската православна црква би требало да биде автономна во рамките на Константинополската патријаршија или да речеме