(Видео) Јорданов: Премиерот бара начин да го заобиколи коалицискиот договор за РС Македонија

//

Не можеме да бидеме смирени со ваков тип на коалициски партнери, изјави Тошко Јорданов, претседател на ПГ „Има таков народ“ за Нова ТВ, како коментар за вчерашниот коалициски совет на тема Северна Македонија.

Таму довербата е скршена од повеќе причини: Продолжуваме Промената си дозволи да одржува состаноци и да прави разговори што не требало да се случат, не, не сме мирни. Што треба да се случи, ќе се случи; Факт е дека ставот на „Има таков народ“ е непроменет и тоа е потпишано во коалицискиот договор.

На прашањето со кого се воделе наводните разговори, Јорданов рече: се разговарало со европски дипломати. „Ова се случило во последните три месеци, можеби во последните четири месеци. На прашањето од каде знае за разговорите, Јорданов коментира дека тоа се гледа од преписките меѓу министерствата. „Плус, не е дека не сме разговарале со европските дипломати, а тие ни кажале што им било кажано и што планираат да направат. И тоа е многу различно од она што го прави Министерството за надворешни работи.

Ставете се на местото на дипломатите кои едно слушаат во разговорите со министерката Теодора Генчовска, а друго слушаат во другите разговори со претставници на премиерот или дури и од него.

Беше направен обид да се заобиколи коалицискиот договор и да се започне процесот за приклучување на РС Македонија без никакви практични гаранции за спроведување на договорот потпишан меѓу двете земји.

Со овие коалициски партнери ова може да биде актуелно денес. Додека не помине јуни, не можам да кажам како ќе постапат, додаде Јорданов.Се трудиме да работиме врз основа на потпишаниот коалициски договор. Ако го спроведуваат – нема проблем, но ако го прекршат проблемот е кај нив и ќе претрпат последици.

Исклучително е тешко да се даде зелено светло на РС Македонија за преговори со ЕУ во рок од три недели. Еврокомесарите можат да имаат секакви очекувања, дел од администрацијата на ЕУ е свесна за проблемот и нема такви очекувања, така што јавното говорење и реалноста се две различни работи.

Една од причините зошто им се брза е тоа што поради војната во Украина мораме некако да го разбиеме руското влијание во РСМ. Од друга страна, ако дозволиме безусловно да почне процесот, оваа влада ќе си замине, но може да дојде друга со многу силно руско влијание. Во крајна линија, ЕУ мора да одлучи која би била поголемата штета во овој случај, вели Јорданов.Претходна статија

Томас Лебамов: Сакам да го откријат гробот на Александар и да излезе дека е мој петти братучед

Следна статија

Наталитетот зголемен, но природниот прираст и натаму негативен

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да