(ВИДЕО) М. ГРУЕВ: ПОВАЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ НАПИШАНИ ОД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ НАОЃААТ ВО МАКЕДОНСКИОТ АРХИВ

//

Бугарскиот историчар и прв човек на бугарската државна агенција „Архиви“ Михаил Груев, во интервју за БГНЕС изјави дека оригиналите на повредните документи напишани од раката на Гоце Делчев се наоѓаат во Скопје.

„Поинтересните и повредни документи напишни од раката на Гоце Делчев, се наоѓаат во македонските архиви. Тоа е дел од онаа документарната колекција што Бугарија ѝ ја предаде на тогашната Народна Република Македонија во 1946 година, заедно со неговите коски. На тој начин македонските архиви ја стекнаа оваа збирка. Ние имаме копии од неа, но оригиналите се чуваат во архивите на Република Северна Македонија“, вели доц. Груев за БГНЕС.Претходна статија

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (4)

Следна статија

ЕКОВ: ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ИМАЛ КОМУНИКАЦИЈА СО ПРЕМИЕРОТ НА ТОГАШНОТО КНЕЖЕСТВО БУГАРИЈА

Најново од Вести