ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (4)

//

Пишува: Никола Стојанов

Во 1955 година, во индонезискиот град Бандунг се одржува средба на 24 земји од Азија и Африка, на која е поставен камен-темелникот на движењето на неврзаните земји. Милован Џилас, фрлен од Тито 10 години (1956-1966) во затвор во Сремска Митровица, пишува: „Тито, водејќи го Движењето на неврзаните држави, зад себе ја има славата на човекот кој се осмели отворено да се соочи со Сталин. При проценка на случајот и на личноста на политичарот, најчесто и најнаивно сме заведени од неговите зборови. И не толку затоа што политичарите се племе што има тенденција да ги крие своите намери и постапки зад зборовите, туку затоа што политиката, дури и со најголема, искреност, вклучува криење, претерување, потценување, молчење, секакви брборења и непредвидливи извртувања на вистината. Затоа, побезбедно е политичарот да се цени според тоа како кажува одредено нешто, а не зошто го кажува. Бидејќи начинот ја открива личноста – ги открива нејзините можности и аспирации. И „значењето“ или „содржината“, најчесто неоригинални, ги прикрива или искривува индивидуалните и вистинските намери“.

Типично нешто за методите на управување на Тито е неговата уметност да ја игра улогата на арбитер меѓу тврдокорните комунисти во СКОЈ, од една страна, либералите, од друга и се разбира националистите, од трета страна.

М. Џилас пишува: „На крајот на 1960-тите, се појави уште една можност за демократизација – најзрелата, иако најнепозната – националниот комунизам во Хрватска (Мика Трипало, Савка Дапчевиќ-Кучар) и демократската струја во партиското раководство на Србија – Марко Никезиќ и Латинка Перовиќ.

По соработката со хрватските националисти во декември 1970 година, на ред дојдоа српските либерали. „На почетокот на мај 1971 година, за време на паузата на Конгресот на југословенските самоуправи во Сараево, Тито рече:„ Многу од другите републики треба да ги научат своите лекции “. Пораката на Тито била насочена кон српските либерали.

Кога Тито рекол: „Против мене се води кампања во Белград и затоа не се враќам во таму“, вознемирен од зборовите на диктаторот, претседателот на Централниот комитет на Српската комунистичка партија, Марко Никезиќ, побарал итен состанок. Никезиќ искрено рекол: „Не можеме да прифатиме Србија да биде ставена на обвинителна клупа, ниту пак може да и се наметне присилно правило. „Не може сите останати да бидат самостојни, а тоа да не се однесува и за Србија“. Тито збеснал од овие зборови.

П. Симиќ пишува: „15 месеци по најтешкиот разговор во неговата кариера, Тито го собори раководството на српската комунистичка партија. Во 1972 година, тој спроведе „чистење“ во Српската комунистичка партија. Истото се случи многу потивко отколку во Хрватска, а либералите беа исфрлени од раководството на партијата “.

Со распадот на либералната влада на Србија, кој траеше околу две години, обидите за модернизација завршија. Во последните години, Тито ја изгуби вистинска идеја за реалноста.Латинка Перовиќ, секретар на Српската комунистичка партија, забележува: „Тито е секако голем државник на дваесеттиот век, но му недостасуваше визија за тоа што ќе се случи со самиот него. Кон крајот на својот живот тој отиде во Москва на разговори, но никој тука не знаеше дека се случува такво нешто“.

Тито останува мистерија. Британскиот актер Ричард Бартон признава дека играјќи ја улогата на Тито во филмот „Сутјеска“, се чувствувал како да оди бос по трње. „Ова е мојата најлоша улога. Знаете, исклучително е тешко за еден актер да го толкува ликот на друг актер “, вели Бартон.

Продолжува…

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (3)

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (2)

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (1)

Претходна статија

ФИЛИПЧЕ: ОД 9.000 ГРАЃАНИ КОИ ВЧЕРА ДОБИЛЕ ТЕРМИН ЗА ВАКЦИНАЦИЈА, СЕ ПРИЈАВИЛЕ САМО ПОЛОВИНА

Следна статија

(ВИДЕО) М. ГРУЕВ: ПОВАЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ НАПИШАНИ ОД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ НАОЃААТ ВО МАКЕДОНСКИОТ АРХИВ

Најново од Истакнато