(ВИДЕО) СВЕДОШТВО НА КОСТА ДИМЕВСКИ: ЗА ВРЕМЕ НА КРАЛСКА ЈУГОСЛАВИЈА НЕ ТЕРАА ДА СЕ ПИШЕМЕ СРБИ

//

Коста Димевски од Прилеп раскажува за својот живот и за премрежјата што ги имал како Бугарин од Македонија кој не сакал да ја прифати југословенската комунистичка диктатура. Во видеото што следи Димевски раскажува и за случајот со малиот Иван Иванов од Прилеп кој за време Кралска Југославија е малтретиран од своите наставнички затоа што се истакнувал како Бугарин, а во 1942 г. е награден од бугарското Министерство за образование со 10 книги.

Семејството Коста и Драгица Димевски живееле долги години во Детроит САД и се едни од најголемите донатори на училиштата во Прилеп.Видео: Драгомир БогдановПретходна статија

РОТ ИНТЕГРАЛНО: БИЛАТЕРАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ НЕМА ДА ГИ ПРЕНЕСЕМЕ НА ЕВРОПСКО НИВО

Следна статија

МНОЗИНСТВОТО ВО КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ СМЕТА ДЕКА ПОЛИЦИСКИ ЧАС ОД 17 ЧАСОТ ЌЕ ДАДЕ РЕЗУЛТАТ ВО БОРБАТА ПРОТИВ КОВИД-19

Најново од Вести