ВЛАДИЦИТЕ НА МПЦ-ОА ТИМОТЕЈ, АГАТАНГЕЛ И ПАРТЕНИЈ СО НАЈГОЛЕМА ДОВЕРБА МЕЃУ ВЕРНИЦИТЕ

//

На прашањето „Кој од владиците на МПЦ-ОА најмногу го почитувате“?, испитаниците во анкетата Религија.мк, ИПИС и Фонадацијата Коднрад Аденауер од ноември 2020 година требало да се изјаснат без притоа да им бидат прочитани имињата на Владиците, а имале право на два одговора.

На прв одговор најмногу го потенцирале Дебарско-Кичевскиоит Митрополит г.Тимотеј со 9,6%, па Повардарскиот Митрополит г. Агатангел со 8,3% и на трето место епископот Антаниски г. Партениј со 7.4%. На вториот одговор, најмногу од испитаниците го споманел владиката Агатангел – 6,1%, па владиката Тимотеј – 5,9%, па владиката Партениј – 4,7%.

Кумулативно кога ќе се соберат резултатите, верниците најмногу почит искажуваат кон Владиката г.Тимотеј со рејтинг од 15.5%, потоа е Владиката г.Агатангел со 14.4%, Владиката г.Партениј со 12.1% Владиката г.Петар ужива доверба од 10.6%, Владиката г.Пимен 9.5%, Владиката г.Наум 7.3%, Владиката г.Јосиф (Тетовски) 7%, Владиката г.Методиј 4%, Владиката г.Иларион 3.7%, Владиката г.Климент 3% и владиката г.Григориј 1.5%. Кога ќе се погледне профилот на испитаници, тој покажува дека најголем процент од оние кои ја искажале довербата кон Владиката г.Тимотеј се лица на возраст над 60 години и оние од 50 до 60 години. Владиката г. Партениј пак е оној владика кој најмногу доверба ужива кај помладата генерација, оние кои се на возраст од 30 до 50 години.

Претходна статија

ЗЕМЈОТРЕС ГО СТРЕСЕ СКОПЈЕ

Следна статија

ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ НА КАМИОН СО 2,44 АЛКОХОЛ

Најново од Вести