Внук на војводата Аргир Манасиев порачува: Многу скоро ние и Бугарите во РС Македонија ќе го живееме животот за којшто се бореа дедо ми и неговите другари

//

Facebook статус на Румен Леонидов

Од страната на Тома Манасиев – Постариот
/Аргир е брат на Ката, мајка на Леонид Војвода/


Денеска (7 септември, бел. уредник.) се навршуваат 90 години од смртта на дедо Аргир Манасиев (брат на мојот дедо Тома). Да ги наведнеме главите и да му оддадеме почит на неговиот спомен!
Со неговата смрт Бугарија загуби борец за слободата на Македонија, учесник со своја чета во Гевгелиско, во Илинденското востание, обучил и создал многу четници и војводи, во Организацијата и раководството на ВМРО, во просветното дело во Гевгелија, како учител и основач на дувачки оркестар, а во Горна Џумаја, како училишен инспектор. До својата смрт бил активен учесник и раководител во ВМРО.
Длабока почит и вечен спомен за него.
ПП. Дозволете ми да споделам нешто лично, поврзано со дедо Аргир, бидејќи често разговарам со него во мислите:

Дедо Аргире, по којзнае кој пат сакам да те уверам дека ние, наследниците на твојот брат Тома, не отстапивме ни сантиметар од она, за што ти го посвети твојот живот. Биди горд, бидејќи бевме воспитани да го браниме нашиот бугарски идентитет. Веруваме дека многу скоро, заедно со сите Бугари, кои останаа во СР Македонија ќе го доживееме животот за кој се боревте ти ​​и твоите другари!
Почивај во мир!

Претходна статија

ЕК Со свој придонес за претстојниот министерски совет на ЕУ за енергија

Следна статија

Ќучук: С Македонија е вредна членка на НАТО

Најново од Вести