| |

Во Рим се снима документарен филм посветен на тројца бугарски католици

Во Рим започна снимањето на новиот документарен филм посветен на тројцата бугарски католици – Петар Парчевич, Филип Станиславов и Петар Бакшев, кои оставија белег во бугарската историја во 17 век, што го наоѓаме во архивите на Ватикан. Ова за рубриката БГ Свет на БТА го соопшти Венета Ненкова, основач на Бугарското училиште во Рим и претседател на Културна асоцијација „Паралела 43“.

„Заедно со студенти од НАТФИЗ се надеваме дека малку ќе ја „отвориме“ завесата на нашето малку познато минато… Бугарските училишта во странство сѐ и ќе продолжат да бидат вистински културни амбасадори ширум светот“, истакна таа.

Венета Ненкова потсети дека Бугарското неделно училиште „Асен и Илија Пејкови“ во Рим со години соработува со НАТФИЗ во рамките на програмата Еразмус. Годинава решија заедно да снимаат документарен филм посветен на бугарските католици, бидејќи во 2024 година се навршуваат 350 години од нивната смрт.

Тројцата Бугари кои се родени во различно време, но во ист период, биле по потекло од Чипровци, а биле и организатори на Првото Чипровско востание кое на крајот не доживеале да го видат.
Парчевиќ, Станиславов и Бакшев студирале на папските колеџи во Рим, Асизи и Лорето.

Петар Парчевич е првиот дипломат на Бугарија. Првата печатена книга на новобугарски јазик во Рим во 1651 година е дело на Филип Станиславов, а Петар Богдан Бакшев напишал историја на Бугарија приближно 120 години пред „Историja Славјано-б’лгарска“ на Паисиј Хилендарски.

„Сето ова го наоѓаме во архивите на Ватикан. Нашето училиште со години се занимава со обновување на бугарската историја преку архивите на Ватикан колку што е можно, купувајќи страници на пример од папскиот весник. Ние заедно со нашите деца живееме заедно со истражувачи како проф. Станчев, кој 30 години се занимава со бугарските католици, што ни овозможува да бидеме поблиску до историјата и речиси да ја допреме со раце“, коментира Ненкова.

Таа изрази надеж дека документарниот филм ќе биде готов до следната година. Посочи дека не знае дали ќе може да се емитува во Бугарија, но ќе биде објавен на YouTube и сигурно ќе се прикажува во Италија.

Од зборовите на Ненкова стана јасно дека ќе биде на бугарски јазик со италијански превод.

Слични Објави