За македонската Шарлот Корде*

/

Пишува: Георги Драганов/ Војна и мир

Кога зборуваме за храброст и посветеност, обично замислуваме типично машки квалитети изразени од типологизиран алфа мажјак. И долго пред феминистките да почнат да создаваат слики на силни жени, нашата историја памети вистински такви случаи, иако сè уште не се овековечени во филм или серија. Станува збор за eден човек, жена, која се жртвувала за да донесе правда на својот народ, кој бил под странска окупација.

ВМОРО му изрекува смртна казна на скопскиот окружен обвинител Велимир Прелиќ, кој подоцна е егзекутиран од Мара Бунева.

По негова наредба во 1927 година на студентскиот процес во Скопје против активистите на Македонската младинска тајна револуционерна организација, обвинетите биле подложени на сурово мачење – стегање на нивните глави, кршење на рацете, па дури и закопување живи поради нивниот бугарски идентитет.

Мара на 13 јануари 1928 година го застрелала Велимир Прелиќ во центарот на Скопје на стариот Камен мост на Вардар, потоа таа сама си пука во градите. На прашањето на српскиот офицер кој прв пристигнал на местото на атентатот зошто го убила Прелиќ, таа одговорила:

„Поради тортурата што ја вршеше врз моите колеги студенти. Затоа што си ја сакам татковината“.

Мара Бунева умира следниот ден од здобиените рани.Атентатот го привлекува вниманието на европската јавност за судбината на Бугарите под српска и грчка власт. Францускиот весник „Јовер“ ја нарекува Мара Бунева „македонската Шарлот Корде“. Весникот пишува:

„Вистината што Франција треба да ја знае е дека овие терористички акти не се дело на вулгарни бандити, туку на бунтовнички народ!“

Австрискиот Тагеспост пишува:

„Слоганот на организацијата е: Слобода или смрт! Нејзините поддржувачи не му се предаваат живи на непријателот. Тие знаат само за едно: борба против странското насилничко владеење…“

*Насловот е на редакцијатаПретходна статија

Двојно зголемена квотата за прием на студенти од РС Македонија во Бугарија

Следна статија

(Видео) Терзиев: „Нема како македонскиот идентитет да се заснова на антибугаризам“

Најново од Ваш став

Во „име“ на народот

Facebook статус на Никица Корубин “Народот” е најприсутен во јавниот говор, деновиве. Сите се повикуваат на

Живот во мит

Fb статус на Никица Корубин Што подразбираме кога ќе кажеме Македонија и Македонски е прашањето со