|

Зеленски ја легализираше марихуаната, треба да помогне при посттрауматски стресни нарушувања предизвикани од војната

Украинскиот претседател Володимир Зеленски го потпиша законот за легализација на канабисот за медицински цели.

„Претседателот потпиша предлог-закон за регулирање на циркулацијата на растението коноп за медицински, индустриски, истражувачки и научно-технички цели, со цел да се олесни пристапот на пациентите до потребниот третман за рак и посттрауматски стресни нарушувања предизвикани од војната“, се наведува во соопштението за печатот, пренесува ТАСС.

Во декември 2023 година, Врховниот совет усвои предлог-закон за легализација на марихуаната за медицински цели.

Законот стапува на сила шест месеци откако е официјално објавен.

Слични Објави