Земјоделци револтирани го блокираа патот Кочани-Штип

/

Земјоделците од Кочанско протестираат во Облешево, блокирајќи го патниот правец Кочани-Штип. Причина за протестот се високите цени на репроматеријалите, а ниската откупна цена на оризот и арпата.

Оризопроизводителите истакнуваат дека пред стартот на жетвата најмалку една четвртина од ланската реколта стои непродадена во амбарите. Затоа со нова жетва не почнуваат се додека не им се остварат барањата.

Барањата се дефинирање на производна цена на оризот и забрана за увоз на неквалитетен ориз, за да се заштити домашното производство. Од Иницијативниот одбор сметаат дека цената на оризовата арпа не смее да биде под 25 денари. Ги обвинуваат откупувачите за манипулирање, а државата за негрижа бидејќи сега за килограм арпа се плаќа од 15-18 денари, а цената оди надолу секогаш кога ќе добијат државни субвенции.Извор: Zoom. mk

Претходна статија

Потпишан договор за соработка за заштита на сведоци помеѓу МВР и Меѓународниот Кривичен Суд

Следна статија

Каракачанов: Новата влада ќе попушти пред притисокот на САД за РС Македонија

Најново од Вести