БГНЕС: Уште во 2019 г. Димитров и Захариева потпишале протокол за брзо решавање за Гоце Делчев и ВМРО

//

Со оглед на негативните реакции во Скопје од владејачката партија, опозицијата, како и од поранешниот министер за надворешни работи Никола Димитров за содржината на францускиот предлог, а особено во однос на билатералниот протокол, БГНЕС ја објави содржината на последниот билатерален протокол за имплементација на Договорот за добрососедство од 2019 година. Овој протокол го носи потписот на двајцата тогашни министри за надворешни работи Екатерина Захариева и Никола Димитров.

И двата протоколи се оригинали и не се прераскажување на агенцијата БГНЕС. Учесниците во нивната подготовка се одговорни за нивната содржина.

Протоколот, потпишан во 2019 година, го истакнува присуството на важни историски теми, како и специфична заложба до крајот на истата година да се постигне заедничко историско читање на личноста на Гоце Делчев:

„Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања решително да ја забрза работата на важни теми од нашата заедничка историја (Гоце Делчев, Илинденско-Преображенско востание итн.) инсистирајќи на постигнување реални резултати до крајот на 2019 година, вклучително и за содржината на учебници. Во својата работа комисијата треба строго да се придржува до одредбите од чл. 8, точка 2 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, имено да се придонесе за објективното научно толкување на историските настани што се темели на автентични историски извори“ се гледа од протоколот потпишан од Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Во документот се зборува и за заедничко славење на заедничките историски личности и настани:

„Прифатете ги предлозите за заедничко чествување на следните личности од нашата заедничка историја: Св. Свети Кирил и Методиј, свети Климент, свети Наум и цар Самуил. Владите на двете земји се обврзуваат да ги промовираат постигнатите договори и да договорат датуми и церемонии за нивното заедничко одбележување што е можно поскоро. На сите официјални прослави на овие личности треба јасно да се забележи историската вистина на нашата заедничка историја“, се вели во документот.

Иако ги има потписите на двајцата министри за надворешни работи, договорените работи во овој протокол, за жал, не се спроведуваат. И за тоа е виновна на македонската страна, која од крајот на 2019 година тврдоглаво се спротивставува и прави се за да не почнат преговорите со ЕУ, со што ги саботира сите напори на официјална Софија да и помогне на патот кон евроатлантските интеграции. . Поради оваа причина, дојде до бугарско неодобрување, РСМ да ги започне преговорите за ЕУ.Заедничката меѓувладина комисија меѓу Бугарија и РСМ е формирана врз основа на член 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија, потпишан на 1 август 2017 година во Скопје.

Протоколот содржи 24 страници и ги опфаќа сите прашања од билатералните односи во посебни поглавја. Потпишан е на 10 јуни 2019 година.

БГНЕС потсетува дека Никола Димитров е син на истакнатиот македонски научник и поранешен министер проф. д-р Димитар Димитров, познат по своите публикации и книги во кои отсекогаш ја бранел историската вистина за бугарските корени на мнозинството од населението на РС Македонија.

Францускиот предлог се состои од три независни елементи, кои гледани само како една целина можат да одговорат на прашањето дали РСМ е подготвена да ги започне преговорите за членство во ЕУ.

Првиот документ, нацрт-заклучоците на Советот, ни кажува дека темата „билатералните односи Скопје-Софија“ ќе биде дел од преговарачкиот процес. Овој документ, како и вториот документ, преговарачката рамка, се однесуваат на трет, клучен документ – билатерален протокол, во кој нема ништо француско и е целосно производ на договор меѓу министерствата за надворешни работи на двете земји. Ова е всушност патоказот со конкретни заложби и чекори кои Скопје мора да ги исполни, а за возврат Бугарија да го укине ветото.Претходна статија

(Видео) Ковачевски: Францускиот предлог во ваква форма е неприфатлив

Следна статија

(Видео) Петков од Брисел за „францускиот“ предлог: Стана јасно дека барањата на Софија станаа барања и на Европа

Најново од Вести