Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (2)

//

Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (1)

Бугарската администрација во Македонија:

Александар Антонов од Кукуш, Егејска Македонија – бугарски политичар, внук на Гоце Делчев и градоначалник на Демир Хисар (Вардарска Македонија) за време на бугарското владеење со градот 1941-1944 година.

Стефан Стефанов од Кратово, Вардарска Македонија – бугарски политичар и правник кој уште пред влегувањето на бугарската војска во Македонија во април 1941 година ја организирал целата мрежа на Бугарските акциони комитети – патриотски организации низ Македонија, чија цел е да се подготват административно за припојување на македонскиот регион кон Царството Бугарија. До формирањето на редовната бугарска влада, Стефанов ја организирал и месна бугарска милиција. Откако комунистите ја презеле власта по 1944 година, Стефанов бил затворен и убиен во логорот Идризово.

Стефан Стефанов сликан во Идризово

Иван Кузманов Божинов од Дебар, Вардарска Македонија – бугарски просветен деец, книжар, печатар, публицист и издавач. Откако бугарската војска ги протерала Србите од Вардарска Македонија во 1915 година, Иван Божинов бил назначен за градоначалник на неговиот роден град.

Извештај од 1 март 1916 година на градоначалникот на Дебар, Иван Божинов, до министерот за внатрешни работи и јавно здравје на Царство Бугарија, во кој Божинов пишува:

„Господине министер,

(…) Се сметаме себеси за исклучително среќни што ја имавме ретката чест да бидеме задолжени за тешката, но благородна задача да ја организираме општинската служба во мојот драг роден град Дебар, новоослободен од храбрата бугарска војска…“

Наум Томалевски од Крушево, Вардарска Македонија – член на Задграничното претставништво на ВМРО, бугарски учител, офицер и револуционер, именуван за градоначалник на родното Крушево за време на бугарската управа на градот за време на Првата светска војна.Наум Томалевски сликан со бугарски офицери во 1917 г. во Крушево.

Кирил Жерновски од Дебар, Вардарска Македонија – инженер од град Дебар, именуван за помошник градоначалник на Скопје од јули 1941 година до почетокот на 1943 година за време на бугарската управа на градот. Подоцна соработувал со комунистичките партизани во Југославија.

Кирил Жерновски го пречекува со леб и сол НВ Цар Борис III во Скопје

Ефрем Чучков од Штип, Вардарска Македонија – војвода на ВМОРО, именуван за градоначалник на родниот град Штип за време на бугарското владеење со Македонија 1915-1918 година.

Ефрем Чучков

Методиј Ночев од Прилеп, Вардарска Македонија – градежен инженер, член на Македонската младинска тајна револуционерна организација во Кралството Југославија. За време на бугарското владеење во Македонија за време на Втората светска војна (1941 – 1944) бил градоначалник на родниот Прилеп.

Милан Небреклиев од Прилеп, Вардарска Македонија – бугарски учител, претседател на прилепскиот извршен комитет на бугарските акциони одбори во градот и помошник градоначалник на неговиот роден град за време на бугарското владеење за време на Втората светска војна.

Теодосиј Џартов од Куманово, Вардарска Македонија – бугарски учител, јавен деец и политичар. За време на бугарското владеење со Македонија 1915-1918 година бил претседател на окружната комисија за реквизиција на Куманово, а за време на второто бугарско владеење со Македонија 1941-1944 година бил член на Бугарскиот акционен комитет во Куманово и бил назначен за прв помошник градоначалник на неговиот роден град. Убиен е од комунистите за време на кумановскиот масакр во 1945 година.

Илија Коцарев од Охрид, Вардарска Македонија – Охридски војвода на Воените одбранбени сили, регионален војвода во Стружко за време на Илинденско-Преображенското востание, деец на Воените одбранбени сили и активист на Бугарските акциони комитети, адвокат и бугарска јавна личност. За време на бугарското владеење со Македонија 1941-1944 година бил назначен за градоначалник на родниот град, каде што уживал голем авторитет. Учествувал во спасувањето на бугарските војници заробени од Германците во октомври 1944 година. Подоцна бил суден од комунистите, а во затвор тешко се разболел и ослепел.

Илија Коцарев со ветерани од Македоно-одринското ополчение сликани во Охрид 1942 г.

Продолжува…

На насловната фотографија се наоѓа Коце Ципушев, легендарен борец за слободата на македонските Бугари и долгогодишен затвореник кој поминал 19 години во српските затвори. На фотографијата, македонски студенти или средношколци го носат на раце во Скопје, најверојатно во 1941 година.

Претходна статија

Патот на досијеата (2)

Следна статија

(Видео) Автобус со српски регистарски таблички се преврте во Бугарија

Најново од Анализи & Коментари