Последниот атентатор (5)
|

Последниот атентатор (5)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Не фати матицата, силна вода. Јас почнав да се давамн. Борис исто така , а тие не можат да ни дадат помош. Другарите трчаат ама нема фајде. И една голема врба што ја поткопал брегот, паднала во Вардар и скоро се…

Последниот атентатор (4)
|

Последниот атентатор (4)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Во 1933 година се дигнуваме да влеземе во Македонија. Подготвуваат цела чета од Ќустендил, а само мене треба да ме земат од Благоевград, не и Миљо. Што било тоа, Миљо не ги исполнувал некои услови. Треба да бидеш решителен, сериозен, ладнокрвен….

Последниот атентатор (3)
|

Последниот атентатор (3)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Утредента ме носи Ѓорѓи на чајникот – теснолинејната железница кон Софија. Стигнавме во Благоевград. Тоа се викаше Горна Џумаја. Таму не чекаа Лечо и Дончо Ичов, Глигор Каракамишев. Веднаш сакаа да не земат кај нив дома, ама полицијата не не дава….

Последниот атентатор (2)
|

Последниот атентатор (2)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Си најдов меѓу моите другари стабилни луѓе и се договоривме да одиме, да бегаме во Бугарија, затоа што татко ми ми расправаше оти во Бугарија е подобро за живеење. Дека сме поблиски со нив отколку со Србите. Плус тоа го прашувам…

Последниот атентатор (1)
|

Последниот атентатор (1)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Вовед Како и повеќето од нас, не бев чул за Крсто Петрушев. Имав чуено и знаев прилично за неговиот роднина Кирил Петрушев, првиот министер за внатрешни работи во Президиумот на Македонија. Знаев и за неговата тешка судбина.Пред околу петнаесетина години, на…

Документите говорат: Основачот на ВМОРО Иван Хаџи Николов во неговите спомени: „Ако видам некој од друг народ или друговерец да тепа Бугарин, ќе го одбранам последниот а првиот ќе го натепам“
|

Документите говорат: Основачот на ВМОРО Иван Хаџи Николов во неговите спомени: „Ако видам некој од друг народ или друговерец да тепа Бугарин, ќе го одбранам последниот а првиот ќе го натепам“

Имав околу 10 години, кога за прв пат почнав да учам бугарска историја од учебникот на Д.В. Манчов. При ученето од таа историја си велев: Значи ние сме си имале царство ама ни го зеле Турците”. Од истава историја дознав дека некогаш и Тесалија била населена со Бугари, кои Грците ги погрчиле И тогаш пак…

(Галерија) Документите говорат: Сведоштво на Антон Лебанов, за тоа како била ослободена група Бугари од Македонија и од југословенски Банат, од германски логор во градот Темишвар
|

(Галерија) Документите говорат: Сведоштво на Антон Лебанов, за тоа како била ослободена група Бугари од Македонија и од југословенски Банат, од германски логор во градот Темишвар

На 16 мај 1941 г. со помошта на бугарската легација во Букурешт Антон Лебанов, активист на бугарската заедница во Банат успева да ослободи 1100 воени заробеници, етнички Бугари од Македонија, Западните покраини и Српски Банат од германски логор. Тие успеваат да ги ослободат воените заробеници и да ја организираат заедницата на банатските Бугари во Темишвар…

Документите говорат: Известување на Еврејската телеграфска агенција дека Бугарија уште во 1939 изразила став дека ќе ги штити Евреите на својата територија
|

Документите говорат: Известување на Еврејската телеграфска агенција дека Бугарија уште во 1939 изразила став дека ќе ги штити Евреите на својата територија

Еврејска телеграфска агенцијаДневен новинарски билтен106 East 41- Street New York 17 NYTом V број 101Понеделник, 3 април 1939 г. Бугарија уверува дека ќе ги штити своите Евреи Софија 2 април ,,ЕТА” Министерот за надворешни работи Н.Недев се сретна со делегати на централната консисторија во Бугарија и ги увери дека се земени мерки за заштита на…

Во однос на прашањата дали имало фашистички режим во Бугарија и дали царот Борис III може да се дефинира како фашист
|

Во однос на прашањата дали имало фашистички режим во Бугарија и дали царот Борис III може да се дефинира како фашист

Пишува: Проф. д-р Даниел Вачков, Историски институт БАН Истражувачите на фашизмот, и во Бугарија и во светот, категорично го дефинираат фашистичкото владеење како форма на тоталитарен политички систем. Од своја страна, секој тоталитарен режим, без разлика на неговата идеологија – фашистичка, нацистичка или комунистичка – се карактеризира со неколку задолжителни знаци кои всушност го дефинираат…

Документите говорат: Цар Борис III пред речиси 30 години посмртно бил одликуван, од неколку американски еврејски организации, заради спасувањето на бугарските евреи за време на Холокаустот
|

Документите говорат: Цар Борис III пред речиси 30 години посмртно бил одликуван, од неколку американски еврејски организации, заради спасувањето на бугарските евреи за време на Холокаустот

Дневниот весник ,,Лос Анџелес Тајмс”, кој излегува во Лос Анџелес од 1881 година и е петти по тираж во САД на 24 мај 1994 година објавува текст по повод посетата на Симеон II, син на бугарскиот цар Борис III . За време на својата посета царот Симеон II прима голем број на награди на името…