Предлог за промена и нов пристап кон проблемот со РС Македонија
| |

Предлог за промена и нов пристап кон проблемот со РС Македонија

Пишува: Атанас Струмски од Пиринска Македонија/ Библиотека/Зборник Струмски Во октомври 2013 година, ние група македонски Бугари ја создадовме Библиотека Струмски – место каде што, бесплатно, преку бесплатен пристап, секој жител на планетата со стабилна интернет конекција може да допре оригинални и автентични книги, статии и документи на нашите предци – револуционери, преродбеници, писатели, јавни личности,…

Како Србија го исфрли Бугаринот Гоце Делчев од Белград
| |

Како Србија го исфрли Бугаринот Гоце Делчев од Белград

Долго пред да настане вештачкиот спор меѓу властите во Скопје и Софија за делото и етничката припадност на Гоце Делчев, властите во Белград пречкртаа сѐ што е поврзано со него во главниот град на Србија, бидејќи го дефинираат како Бугарин, јавува БГНЕС. Во мај 2016 година, по личен предлог на министерот за внатрешни работи Небојша…

Отпорот на македонските Бугари против српската асимилација (1)
| |

Отпорот на македонските Бугари против српската асимилација (1)

Пишува: Кирил Тодоров, специјално за БГНЕС Преглед на отпорот од 1919 до 1932 година Врз основа на Договорот-диктат од Ној од 1919 година, Бугарија повторно била сурово поделена. Јужна Добруџа ѝ била дадена на Романија, а Западна Тракија, Западните покраини и речиси цела Македонија потпаднала под српска и грчка власт. Србија ја добила Вардарска Македонија…

Западот води несоодветна политика во однос на Белград
| |

Западот води несоодветна политика во однос на Белград

Пишува: Јануш Бугаjски/БГНЕС На Балканот е распространета перцепцијата дека со попуштањето пред Србија, западните влади всушност придонесуваат за дестабилизација на регионот. Дури и кога претседателот Александар Вучиќ отворено го следи проектот „Српски свет“ и поттикнува меѓуетнички судири, тој се третира како конструктивен државник кој може да помогне да се обезбеди регионална безбедност. Постојат две главни…

Првиот српски режим во Македонија
| |

Првиот српски режим во Македонија

Анализа на БГНЕС Првиот српски режим во Македонија го опфаќа периодот од избувнувањето на Првата балканска војна до почетокот на есента 1915 година, кога во текот на Првата светска војна бугарската војска ја ослободува Вардарска Македонија. За да ги разбереме причините зошто Србите толку брутално се однесуваат кон Бугарите во Македонија, мора да се свртиме…

Неколку клучеви за Русија и избегнувањето на западните санкции
| |

Неколку клучеви за Русија и избегнувањето на западните санкции

Пишува: Кирил Илиев, уредник за меѓународна политика во Dividend.bg Од почетокот на руската инвазија на Украина, Европа распореди невиден арсенал економски санкции против Москва во обид да ја ослабне нејзината економија и да го принуди Владимир Путин да го развиори белото знаме. Во следните неколку месеци, кога ќе стапат на сила забраните за извоз, Русија…

Објавувањето стари медиумски содржини како нови без објаснување е спротивно на новинарските стандарди и добри практики
|

Објавувањето стари медиумски содржини како нови без објаснување е спротивно на новинарските стандарди и добри практики

Честопати во медиумите може да се сретнат стари вести, интервјуа и други содржини кои на публиката и се пласираат како нови, без да ѝ се посочи на публиката дека содржината е објавена во минатото, што е спротивно на новинарските етички стандарди и добри професионални практики. Меѓу последните вакви примери забележани во македонските медиуми беше содржината…

Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (2)
| |

Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (2)

Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (1) Бугарската администрација во Македонија: Александар Антонов од Кукуш, Егејска Македонија – бугарски политичар, внук на Гоце Делчев и градоначалник на Демир Хисар (Вардарска Македонија) за време на бугарското владеење со градот 1941-1944 година. Стефан Стефанов од Кратово, Вардарска Македонија – бугарски политичар и правник кој уште пред…

Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (1)
| |

Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (1)

Почитувани пријатели на порталот Трибуна во неколку продолженија ќе Ви ја претставиме статијата БУГАРСКИТЕ ОКУПАТОРИ НА МАКЕДОНИJА: БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ДВЕТЕ БАЛКАНСКИ И ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ со автор Атанас Струмски, објавена на 18 ноември 2021 г. во Зборник Струмски дел од проектот Библиотека Струмски. Бугарската администрација во Македонија: Андреј Попарсов од село Богомила,…

Бугарите-Татари и српските генетски признанија
| |

Бугарите-Татари и српските генетски признанија

Пишува: Светослав Стамов/ Војна и мир Парадигмата на Бугарите-Татарите и античките Македонци-Словени е концепт-темелник на двовековната српска историографија. Таа го уредува светот на Југославија, поточно на Балканот, го прикажува централнобалканскиот конфликт и улогата на Бугарите и Србите во него од перспектива на вечноста. Оваа парадигма е дел од душата на Србинот и неговото објаснување за…