Непрочитани страници, нејасни позиции!(3)
| |

Непрочитани страници, нејасни позиции!(3)

Редакцијата на Трибуна,мк побара мислење од својот соработник Владимир Перев околу евидентните разногласија за некои факти од историјата (заедничка или не, сеедно) кои провејуваат низ преписката. Еве го неговиот одговор: Почитувани, отсекогаш сум бил впечатлен и изненаден од различното толкување на некои собитија од нашето блиско минато, толкувања нејасни и двосмислени, иако во времето кога…

Непрочитани страници, нејасни позиции!(2)
| |

Непрочитани страници, нејасни позиции!(2)

Пишува: Редакција Трибуна Еве го писмото на Перев, објавено во книгата: Здраво Виолета, Во твојата статија нема никакви фактографски грешки во однос на имињата или на периодите за кои што пишуваш. Но нека позборуваме за еден дел од неа. „Третиот, најдолг и најмачен период од борбата за национално ослободување на Бугарите во Македонија е обележан…

Непрочитани страници, нејасни позиции!(1)
| |

Непрочитани страници, нејасни позиции!(1)

Пишува: Редакција Трибуна Почнува месец јуни 2022 г. и на повидок нема решение за македонското присоединување кон Европската Унија. Веројатно ќе дојде и крајот на јуни и состојбата ќе биде сѐуште истата. Бугарскиот председател Румен Радев одби да му “оди на колено“ на францускиот председател Макрон за да се “договорат“ Северна Македонија да ги почне…

Што велат отоманските записи за Бугарската егзархија?
| |

Што велат отоманските записи за Бугарската егзархија?

Истражувањето на вонредниот професор д-р Џанан Сејфели, покажува дека според османлиските записи, Бугарите живееле на бугарска, македонска, српска и грчка територија. Според Сејфели, османлиските државни записи фрлаат малку светлина врз прашањето на православните и католичките Бугари. Во своето истражување, Сејфели прави преглед на османлиските државни годишнини (годишници) од периодот помеѓу 1847 и 1918 година, кои…

РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (3)
| |

РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (3)

Идентитет, јазик и фалсификати Бугарските власти постојано повторуваат дека никој не го негира, ниту има намера да спори за современиот идентитет на граѓаните на Северна Македонија. Но, поранешниот македонски министер за надворешни работи и актуелен министер за европска интеграција, Никола Димитров, употреби агресивна реторика против Бугарија, тврдејќи дека никој нема право да му каже како…

РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (2)
| |

РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (2)

Институционална омраза кон Бугарија Бугарските власти постојано предупредуваа дека е апсолутно неприфатливо да се воспитуваат граѓаните на која било земја да мрази друга нација, во овој случај Бугарија и Бугарите. Говорот на омраза започнува со воспоставувањето на крвавиот режим на југословенскиот диктатор Тито во 1945 година во цутот во „демократските времиња“. По прогласувањето на независноста,…

РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (1)
| |

РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (1)

„Во последните две години пред крајот на секое едно претседателство на ЕУ Скопје започнува масовна кампања против Бугарија и нечесноста на европските лидери“, стои во опширна анализа за евроинтеграцијата на земјите од Западен Балкан и односите на РС Македонија со Бугарија, подготвена од тимот за меѓународна политика на БГНЕС.„Бугарија 30 години јасно и категорично ги…

МАКЕДОНИЈА-РОБ НА АТИНА И БЕЛГРАД
| | |

МАКЕДОНИЈА-РОБ НА АТИНА И БЕЛГРАД

Пишува: Петар Колев Некој упорно не сака да признае дека таа оска е аминувана од Москва, а економските инекции, не под формата на вакцини се разбира, а преку инвестициски програми и капитални инвестиции стигнува од Пекинг. Заев се обрати од Елада, светот и односите се други, а ние и понатаму остануваме заклештени во менгемето север-југ….

ПОПРАВНИ/ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ ВО БУГАРИЈА
| |

ПОПРАВНИ/ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ ВО БУГАРИЈА

Пишува: Вецко Здравески, политолог Како држава да направиш многу скапи парламентарни избори, и да завршат фер и демократски со влезени шест политички партии во парламент, и да неможеш да составиш влада, тоа се вика луда политичка и самобендисана демократија, и одење на нови предвремени парламентарни избори во јули. Во бугарскиот парламент има три нови партии,…

МАКЕДОНСКАТА НАДЕЖ ПО БУГАРСКИТЕ ИЗБОРИ (ДЕЛ 2)
| | |

МАКЕДОНСКАТА НАДЕЖ ПО БУГАРСКИТЕ ИЗБОРИ (ДЕЛ 2)

Согласно указот издаден од претседателот Радев, денес ќе се конституира новиот парламент во Бугарија. Освен ГЕРБ на веќе поранешниот премиер Борисов, во Парламентот се и „Има таков народ” на г. Станислав Трифонов, Бугарската социјалистичка партија- БСП со претседателот Корнелија Нинова, ДПС-Движење за права и слободи (партијата на г. Ахмет Доган), Демократска Бугарија водена од Христо…