Зa што се боревме?
|

Зa што се боревме?

Многу сум лута на себе. Се чувствувам изневерена, изиграна, измамена и безнадежно наивна. Како мало дете, кое спротивно на сопствениот темперамент, се труди да биде мирно, да не прави бељи, да учи, да биде послушно, да дава сѐ од себе и… на крај да не го добие ветеното или очекуваното. Или како возрасен човек кој…

Време е за мразење на Албанците
| |

Време е за мразење на Албанците

Да се биде македонски патриот, пред се треба да се мрази се што не е македонско, затоа што тоа велат било божје, праисконско. Не, поправете ме, не треба, туку мора да се мрази- албанскиот јазик, муслиманството секако, Албанците задолжително. Зошто воопшто постојат, живеат, дишат воздух со Македонците, таа виша, ариевска раса, од кои амебите потекнуваат,…

Како да се спаси Македонија
| |

Како да се спаси Македонија

Две генијални решенија можат да ја спасат Македонија од големите  маки и страдања. Првото решение е владата да воведе строга цензура во сите медиуми и на сите социјални мрежи  никој  да не смее да пишува за злосторствата и злоделата на претходната власт. Да прогласи општа амнестија на сите досегашни и идни обвинети криминалци и злосторнички…

Параван комисии и работни тела со веќе видени “реформски идеи”
|

Параван комисии и работни тела со веќе видени “реформски идеи”

Што е тоа што ни се случува, што е тоа што не прави нервозни, без насмевка на лицето, што е тоа што се почесто гледаме лошотоја, лицемерие кај луѓето и онаа примитивна селска итрина, а се однесуваме како да сме се помириле со тоа и го прифаќаме како нормален дел од нашето секојдневие?! Сите некако…

Бадникарски огнови
| |

Бадникарски огнови

Граѓаните кај нас се учени за се, а една од најважните традиции за којa се подготвуваат се бадникарските огнови. А какви се тие Бадникарски огнови ? Што  тие претставуваaт ? Прво тие никако не се од религиски побуди, бидејќи не може да го очекуваш раѓањето на спасителот за време на најстроги пости, а да се…

Каменот од Розета
| |

Каменот од Розета

Имам сериозен проблем како се сфаќа доаѓањето на животот во Македонија. Тоа стана особено видливо во предновогодишната еуфорија. Според кој закон, законите во Македонија не важат пред Нова година и за време на празници? Разбирам дека 11-годишното  владеење на ВМРО-ДПМНЕ со селективна правда и „пиштење вриштење“ кај политичките противници остави сериозни последици во тоа како…

Во 2018-та:  Македонија во НАТО?
| |

Во 2018-та: Македонија во НАТО?

Правејќи оцени на годините што изминуваат и на тие што доаѓаат, 2017 година ја оценив како крајно непредвидлива година. Оцената ја базирав на фактот дека во прогнозата за 2016 година, во значајни настани воопшто не ги вклучив претседателските избори во САД, претпоставувајќи дека ќе победи статус квото, односно Хилари Клинтон. Победата на Доналд Трамп ја…

Прејадени-нема
| |

Прејадени-нема

Зад нас е „најлудата ноќ“. Ако јас се прашувам, сите други денови и ноќи во оваа моја безнадежно вечна транзициска татковина се полуди, во секоја смисла на зборот. Можам единствено да признаам дека оваа ноќ беше најгласна, ако веќе треба да ѝ се закачи некој суперлатив. Во посебностите на првиот новогодишен ден го вбројувам и…

Реформаторите слават, реформите спијат
| |

Реформаторите слават, реформите спијат

Поспано, на политички план, почна годината што се очекува да биде пресвртна за Македонија, со оглед на реформите што бомбастично ги најавува Владата, а кои, на некој начин, треба да бидат билет со кој земјата ќе оди со полна брзина кон Брисел по повеќегодишното назадување, па и скршнување во друг правец. Парламентот си даде дури…

Револуцијата нема да биде лекторирана
|

Револуцијата нема да биде лекторирана

Кон крајот од јуни, стотици вработени во Њујорк тајмс протестираа против претстојните агресивни отпуштања што диспропорционално би ги погодиле редакторите и лекторите во публикацијата, пишува њујоршкиот новинар Ви Чу за веб-сајтот Аутлајн… (Прочитајте го целиот напис овде)