Реформаторите слават, реформите спијат

Поспано, на политички план, почна годината што се очекува да биде пресвртна за Македонија, со оглед…

Глобалната економија е поздрава отколку што мислиме

Победата на Доналд Трамп на изборите во САД уште не беше остварена кога Пол Кругман убедено…

Интервју со Кирил Поп Христов: Ме прогонија од дома, но не им се лутам

Актерот Кирил Поп Христов повеќе од три и пол години живее во еквадорското село Манглар Алто…

Кој владее со Иран?

Иако државата има избран претседател, политичкиот систем му дава најголема моќ на Врховниот лидер. Иранската влада…

Револуцијата нема да биде лекторирана

Кон крајот од јуни, стотици вработени во Њујорк тајмс протестираа против претстојните агресивни отпуштања што диспропорционално…

Исцелување на македонскиот филм

Претпразничниот, вообичаено, е период кога познатите светски, понекогаш и домашните, весници и магазини прават големи осврти,…

Колективно признавање на уставното име во ОН

Ние можеме да го покренеме во Генералното собрание на ООН и со потребната политичка волја можеме…

Јас и Господ и никој друг

Ги објавивме во илјада варијанти списоците на желби и надежи што да ни донесе Новата 2018…

Еден настан, различна правна диоптрија

Деновиве имаме мошне интересна ситуација, народниот правобранител, кој според уставот е институција во државата да тврди…

Стабилност на пензиите

Деновиве се случува една најавена, голема продажба на целосен удел во пензиски фонд. Трансакцијата се врши…