ЕКОНОМСКА КРИЗА 2020 – КОЛКУ СМЕ ПОДГОТВЕНИ?

/

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

Во моментов целиот свет се соочува со пандемијата предизвикана од корона вирусот, која сериозно го загрозува здравјето и благосостојбата на човекот. Како што се предвидува, вонредната состојба предизвикана од вирусот во Европа и светот ќе продолжи со сигурност и до средината на мај 2020 година. Несомнено крајот на борбата против вирусот сѐ уште не почнал. Со сигурност можеме да речеме дека, покрај сериозното нарушување на здравјето, човекот ќе треба да се соочи и со економска криза која ќе ја предизвика оваа пандемија, а чиишто последици ќе почнеме да ги чувствуваме во најскоро време. Со оглед на тоа што имаме веќе рецесија во многу држави, едно е сигурно – неминовна е светска економска криза. Токму поради тоа, сосема логично е нашата држава и Влада навреме да реагираат и да се обидат да го ублажат таквиот удар, кој пред сѐ директно ќе го погоди македонското приватно стопанство. Приоритет на секоја држава во вакви услови е да се обиде производството, ликвидноста на средствата, движењето на капиталот и размената на добра и услуги да не забави, а најмногу од сѐ, да не сопре.

Државата постои за да ги одбрани природните човекови права и слободи, а во време на криза со каква што се соочуваме во моментот, токму тоа и треба да го стори. Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор. Економската криза која почнува во 2020 година, ќе биде анализирана по нејзиниот завршеток, а најдобрите оценки ќе ги добијат оние општества кои ќе успеат најдобро да се справат со уште пооскудните ресурси предизвикани од кризата. Како што воведувањето здравствени мерки е од круцијална важност во време на пандемија, така е од круцијална важност е и воведувањето економски мерки кога се очекува удар врз економијата.

Од овие причини би сакал да наведам одредени економски и даночни мерки (некои од нив можеби веќе се или наскоро ќе бидат воведени од страна на нашата Влада), што со сигурност би помогнале во справувањето со кризата и во справувањето со буџетскиот дефицит, а тоа би биле мерки чие воведување е итно и задолжително.Постои потреба и од планирање и воведување мерки кои би го намалиле очекуваното прекумерно задолжување на државата, кое е исто така од исклучителна важност, бидејќи по надминувањето на економската криза, владините задолжувања ќе ги плаќаат граѓаните.

(ЦЕЛАТА КОЛУМНА ПРОЧИТАЈТЕ ЈА НА МКД.МК)

Претходна статија

СВЕТОТ ПО ПАНДЕМИЈАТА НА КОВИД-19

Следна статија

ПРВОАПРИЛСКИ СНЕГ-ВРВ НА СЕ ШТО НИ СЕ СЛУЧУВА

Најново од Колумни

Кога идентитетот е бетон

Пишува: Ѓорѓи Трендафилов Вчерашниот фудбалски натпревар меѓу Северна Македонија и Бугарија е одличен настан за крај