(ГАЛЕРИЈА) СЕЛО ГОПЕШ, БИТОЛА: СЕЛОТО СО ГРАДСКИ МАНИРИ

/

Исткаена приказна,вистинска “воздушна бања” на 1100м.нмв. Кротко,питомо селце кое во далечната 1800- та година броело 800-900 куќи, влашки доселеници од Москополе, Албанија-центарот на Власите.

Денеска, ова село има околу седумдесетина викенд куќи.Селото е опкружено со планини,длабоки шуми и пејзажи за кои досега не сте ни чуле па ни виделе. А можеби е подобро да остане нечуено, затоа што секаде каде што оставил трага човекот – уништил.

Покрај вонземските убавини,главна значајна карактеристика на селото е црквата “Преображдение”,каде што го прославуваат истоимениот празник на 19ти август.Црквата е изградена во 1880та година.Располага со конаци за спиење и секој кој што е љубител на природата,може да го посети селото.

Автор: Кристина Паско, етнолог

Претходна статија

ЧЕТИРИЕСЕТ И ЧЕТВРТО ИЗДАНИЕ НА МЛАД ОТВОРЕН ТЕАТАР 2019

Следна статија

СО КУКАВИЧКА ТАКТИКА, ЕВРО 2020 МОЖЕМЕ САМО ДА ГО СОНУВАМЕ!

Најново од Истакнато

Потрага по идентитетот

Facebook статус на Никица Корубин Три достапни документи: Преговарачката рамка на 25 страници, Заклучоците на Советот

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да