Гледај Македонија, мисли за Србија

/

Пишува: Викторија Георгиева / Труд

Премиерката на Србија, Ана Брнабиќ, која присуствуваше на Меѓувладината конференција во Луксембург оваа недела, си дозволи да каже дека некои земји-членки (очигледно нејзините зборови се однесуваа на нашата земја) ги прават зависни земјите кандидати (Северна Македонија) со користење на имагинарни билатерални проблеми. Бернабиќ, без да споменува имиња, истакна дека рече дека предметните апликанти сториле сè за да станат членки на ЕУ и дека „со вето на билатерални прашања кои не се поврзани со европската интеграција, е поставен опасен преседан што може да се повтори во иднина“.
Изјавата доаѓа нешто повеќе од еден месец откако таа на Делфискиот економски форум во Атина рече дека Договорот од Преспа меѓу Република Северна Македонија и Грција е добар пример за тоа како можат да се решат прашањата со Приштина.

„Договорот од Преспа покажува дека тешките прашања можат да се решат преку дијалог, а штом ќе се постигне компромис, сите мора да го прифатат“, рече тогаш Бернабиќ.

Очигледно, Брнабиќ не е запознаен со Договорот за добрососедство, пријателство и соработка меѓу Бугарија и Северна Македонија, бидејќи тој, како и Договорот од Преспа, исто така би бил добар пример за Србија во нејзините спорови со Косово. Или не, затоа што во годините по неговото потпишување, Скопје постојано го кршеше.

Но, Брнабиќ веројатно е свесна за историјата на нејзината земја, како и за стратегијата на српската држава во 19 век, која планира да ја направи Србија одлучувачки фактор за другите јужнословенски и балкански народи по распадот на Отоманската империја. Можеби слушнала дека за време на окупацијата на Вардарска Македонија од страна на српските трупи за време на Балканската војна, владејачката српска буржоазија ги прогласи окупираните земји за „Јужна Србија“, а населението за „прави Срби“.

Дали Брнабиќ не знае за активната улога на српската и руската дипломатија во создавањето и воспоставувањето на македонизмот како антибугарски политички концепт? Таа сигурно барем слушнала за нејзиниот колега Стојан Новаковиќ, барал начини како да му се спротивстави на „бугаризмот“ и како Бугарите во Македонија треба да станат Срби. Така настанала доктрината на македонизмот, чие спроведување беше доверено на комунистичките партии на Југославија, Бугарија и Грција, а по изборот во 1937 година на Јосип Броз Тито за водач на ЈКП, „Македонската резолуција“ на Коминтерната стана составен дел од националната програма на партијата. Така, од август 1944 година во Вардарска Македонија започна реализацијата на титоистичката доктрина за македонизмот, заснована на „Големата српска доктрина“ создадена на крајот на 19 век.Гледајќи наназад во историјата, изјавата на Брнабиќ е разбирлива – Македонија, таква каква што е, е нивна творба. Антибугарска креација.

Брнабиќ рече нешто друго: „Некои пар екселанс билатерални прашања, кои немаат никаква врска со европската интеграција на една земја, формираат непробоен ѕид на патот кон европската интеграција на друга наша соседна земја. Ова не е европска вредност. “

Малку е чудно премиерката на Србија да зборува за ова, имајќи предвид дека земјата, како и Северна Македонија, имаат сериозен проблем со европскиот систем на вредности. Доволно е да се спомене судбината на Бугарите во Западните покраини, каде што Србија никогаш не престана со својата политика на дебугаризација и депопулација на регионот. Или тврдењата за српско малцинство во Бугарија. Нивните обиди да се мешаат во внатрешните работи на Црна Гора, Босна и Херцеговина и Северна Македонија не се заборавени.

ЕУ треба да биде благодарна за позицијата на Бугарија, бидејќи влезот во ова време на Северна Македонија, евентуално подоцна и на Србија, би значело отстапување од оние утврдени во чл. 2 од Договорот за вредностите на Европската унија, имено: почитување на човечкото достоинство; слобода; демократија; еднаквост; владеење на правото; почитување на човековите и малцинските права. А, Ана Брнабиќ, пред да даде такви изјави, треба да сфати дека европските вредности и српскиот шовинизам немаат ништо заедничко.

Претходна статија

Македонија и српскиот јазичен империјализам

Следна статија

Бугарин славите, по Бугарија плукате!

Најново од Колумни