Годишнина од раѓањето на големиот бугарски актер Наум Шопов

/

На 27 јули 1930 година. во Стара Загора во семејство бегалци од костурското село Смрдеш е роден големиот бугарски актер Наум Христов Шопов. Учествувал во десетици филмови и театарски продукции. Меѓу најпознатите филмови во кои глумел се „Иконостасот“ (според романот „Железниот светилник“ на Димитар Талев, во режија на Тодор Динов и Христо Христов), „Нема ништо подобро од лошото време“, „Инспекторот“ и ноќта “,„ Крадецот на праски “,„ Топло “,„ Граница “, серијата „ Капетан Петко Војвода “,„ Константин филозоф “(филм) и други. Игра во народниот театар „Иван Вазов“. Во 2007 г. доби награда за севкупна креативност на фестивалот „Златен витез“ во Москва.
Шопов нема високо образование. Сопруг на Невена Симеонова, актерка. Неговите деца Христо Шопов и Лиса Шопова, исто така се актери.

Фото:  Plovdiv Now 

Наум Шопов починува на 12 април 2012 г. по долго боледување.

Претходна статија

Двајца американски претседатели се изјасниле против Тито, бидејќи ја поробил Македонија

Следна статија

ВИДЕО: Експлозија во Германија, прогласена „екстремна опасност“, луѓето да не излегуваат надвор

Најново од Истакнато

Кога идентитетот е бетон

Пишува: Ѓорѓи Трендафилов Вчерашниот фудбалски натпревар меѓу Северна Македонија и Бугарија е одличен настан за крај