ОД УТРЕ СЕ УКИНУВА ЗАБРАНАТА ЗА ДВИЖЕЊЕ ВО ШУМА И НА ШУМСКО ЗЕМЈИШТЕ

/

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, на барање на ЈП „Национални шуми” ја отповика забраната за движење во шума и шумско земјиште со кои стопанисува ЈП „Национални шуми”, донесена на 16 април 2020 година, пренесува Канал 5.

-Со промената на временските услови и пролетното развивање на вегетацијата, се намали опасноста од појава на пожари на отворено и поради новосоздадените услови Министерството за земјоделство, на барање на ЈП „Национални шуми”, ја укинува забраната за движење во шума и шумско земјиште. Решението за укинување на забраната за движење во шума и шумско земјиште стапува во сила од утре, 24 април 2020, информира МЗШВ.

ЈП „Национални шуми” ќе продолжат и понатаму да ја следат состојбата со шумите и движењето на граѓаните (рекреативците и сите што извршуваат шумско културни активности). Доколку се процени дека повторно се создале услови за ризик од шумски пожари, забраната повторно ќе се воведе.

– Ги потсетуваме сите граѓани дека согласно член 46 од Законот за земјоделско земјиште и член 23 од Законот за ловство, забрането е палење стрништа, плевел и други растителни отпадоци во ловиштата и друг земјоделски отпад на земјоделско земјиште, како превентивна мерка за заштита од појава на пожари на отворен простор, наведува Министерството.МЗШВ апелира граѓаните одговорно да се однесуваат додека се движат низ шума, да се грижат за природата, да не фрлаат догорчиња и запалливи материи со што ќе придонесат за зачувување на животната средина.

Претходна статија

НОВИ 41 ЗАБОЛЕН ОД КОРОНАВИРУС, НЕМА ПОЧИНАТИ

Следна статија

ОД 1 МАЈ КАЗНИ ОД 20 ЕВРА ЗА ГРАЃАНИТЕ И ОД 2.000 ЕВРА ЗА ФИРМИТЕ АКО НЕ СЕ НОСАТ МАСКИ

Најново од Вести

(Фото) Вандалски акт или фотошоп- кој успеа да избрише буква од името на македонистичкиот клуб во Благоевград, напишано од внатрешната страна на излогот на клубот?!

Организацијата „Нов Асном“ денеска преку соопштение испратено до медиумите во РС Македонија се обиде да направи