ПРЕДНОВОГОДИШНА КОЛУМНА ЗА МАКЕДОНИЈА

Истакнато Колумни Позиција

Како и секогаш така и оваа година пишувам по една колумна (бесплатна) за ситуацијата во Македонија и светот .Што тоа било и што тоа не очекува.

За ПРЕСЕДНИКОТ , БАР ЕВЕ НЕКОЈ ЌЕ МУ ПИШЕ

Ситуацијата ни е таа што е .Еве на пример ,ако ама, се разубудите во гаќите на Грчкиот претседател одма ќе ве удри едно шубе како тоа Преседникот на Република Северна Македонија по 6 пат е во Анкара за годинава.

Земате телефонот и вртите кај ОНИЕ и им велите- Ало бе ај видете кај Вашиве овие у Скопља што се случува оти нивниот преседник незгодно за нас,патува 6 пати годинава во Анкара.

Ем се сокршиве во Атина и во Скопје да ги направиме односите некако ОК ,овој не дрви со тоа неговото…Анкара де Анкара. Демек нè заобиколиле со Турска.

Од другата страна на жицата пак ,згодна ,добар психолог и оратор госпожа, го смирува:

– Абе Преседниче на Атињаните, па не се склдисувајте, знаете мала вода е господинот.Имено на сите дипломати на секоја вечера со неговата госпожа го критикува зголеменото носење на бурки во Скопје и Куманово како влијание на Ердоган.

Тоа што тој оди во Анкара е дека шверца фармерки и бара да живее во Турција,ако може и тоа од мај.

Ќе се смирите после од овој велелепен тон на женскиот глас и ќе си помислите:

-Ма Турците го знаат дека е мала вода ,а намерно да не дрват, го примаат таму ,демек кој знае што прават ,а тоа НИШТО.

И продолжувате да се занимавате со бродови,нафти и оние што ги произведуваат гасот и нафтата ,да не дадат на друг да ги војза по морињана.

На ова се сведи целокупната надворешна политика на Македонија ако го изземеме договорот со Бугарија и Грција како и примање на сигнали од Брисел.

Сигналите од САД се стелт технологија и за незе не сме заинтересирани али будно примаме и пазиме.Живео САД и Тито.

Да,на тоа се сведи Македонија сакале или не ..Да Живее САД и Тито другово брате се е боранија.Сосе сите наши топтан.

За Примиерот Зоран Заев

Многу другари ми велат,абе што не одиш кај Заев онака да го изрибаш 2-3 пати ,да му објасниш некакви работи оти ти имаш искуство со ова нашиве политичари па и големите.

Уф,како да им објаснам дека јас не сакам ништо на Заев да му објаснам .

Ги чекам мојте другари да соберат храброст и да му објаснат.Па зошто јас да бидам секогаш лошиот .Ем јас на Заев не сум му лут па да го рибам.

Едноставно човекот си го сакам ем ми е  забавен.

И ми иде одма мислата ,денес ,а што тоа би му рекол на Зоран Заев.Ок ,еве вака-

Груевски секогаш и пред се и над се работеше и мислеше за својот рејтинг. Ма од секаква појдовна точка. И се што би смислил е неговиот рејтинг.Сите негови размисли,психологија и политика се сведат на зборот-РЕЈТИНГ.

Да го сруши СДСМ и Зоран Заев од Будимпешта е доволно да се појави на некакво фингирано ТВ интервју и да им зададе еден фамозен ЖБРЦ со изјава- Па ,да Будимпешта сум ,но тоа е во договор со СДСМ и Зоран Заев.Што? Да не се појави после на полиграф..абе иди бегај.

До сите советници на Зоран Заев ,знани,звани и незнани кои не му објасниле дека со било каква НЕпромена во и на законски одговорните лица по институциите ,а во врска со бегството на Груевски,во втора фаза ќе ја превземе и носи сета одговорност.

Ма јасно ми е дека Зоран Заев не жртвува така ликови..Но, пред се е политичар, а политичарите посебно пазат на себеси.

Инаку пак забавата дека Груевски многу знаел за Орбан ме наведува на заклучок дека азилант и затвореник(заложник) ги дели тенка линија.

ЗА НАРОДОТ НА МАКЕДОНИЈА

Инаку пак работите во Македонија се сосема нормални.Имаме ваква власт каква имаме и опозиција ,таква каква што имаме во корелација со капацитетот на власта.

За опозицијата веќе е гревота да се зборува.Јас би ги замолил новинарите да пред секој прес на Вмро-Дпмне да прашаат-Кој тоа ,лице ,го смисли проектот Скопје 2014 или сите зад него колективно стоите/стоевте.

И така секој ден дури не им отече главата.Па после може други новинарски прашања.

Овој што избега го смисли она “Воин на Коњ” или сите тоа колективно.Па време е да дознаеме за основните прашања кој не мачат.

Остајте тоа “Митре од Средорек” за 1000 денари што го молкните да сруши Хунта.

Зима е .Ви предлагам да “анти-хунташките” протести ги одложите за некаде септември до година .

Ако е на пролет, можеме пак грешно да прочитаме ,а е во врска со Договорот.

И толку по нив , фазла не ни вреди. А, да не заборавам -Лицето што ви го подметна и го организираше Бојкотот сеуште ви е во Белата Зграда.До пролет се надевам дека ќе го отстраните ,ради општо весеље и задоволство.

Читајќи белешките и слушајќи  ги актерите на Букурешт 2008 се гледа ист ракопис на Бојкотот 2018.

Што мислите ветрот да не ви дува од кај ..Исток за двата проекти ,играта на слогови/зборови и вокабуларот.

Да не имало/има некакви гаранции за НЕ ПРИДРУЖУВАЊЕ..онака се треба да се изваде и да се стави во машината за перење,оти НИШТО НЕ НÈ ПЕРИ.

Македонскиот народ воопшто не е за потценување кога разговараме за кратка меморија.Шампиони.

Доколку нема леб,игри и осудени лица тешко дека ќе заборави до следните избори.E толку шампиони не се.

СДСМ во историјата го спасувал Вмро-Дпмне ,а пак Вмро-Дпмне го спасувал СДСМ.Денес работите се уште покомпликувани за/со спас на ДУИ на пример.

Пола Беса и Села можете онака да ги отстраните за 2019.Такви изјави даваат ..да се чудам кога ќе добијаат по 2-3 воспитни и од Тирана и од Пришина.

Посебно што алергијата во Приштина и Тирана по релациите со Србија носи да Села биде жртва и тоа онака од прва.Да се види која куќа мрсно и баклави јади.Ова на Села му е јасно?.НЕ ,не се секирајте дури не се самоубие политички нема да му биде.После се ќе му е јасно,ама ќе биде доцна за него.

Во 2019 ќе има повеќе пари од 2018.Да,тврдам дека економијата ќе премине 3,7 % зголемување.

Ќе има зголемување на извозот и платите.Платите полека сами ќе почнат да достигнуваат вредност од 400-500 евра .Не заради работата на владата.Абе, нема работници сето се сели во Германија.

Некакви процеси не можат да се контролираат.Владата нема доволно намера да експертските кадри ги пресретне и сочека пред да се“ качат” на авион.

Плеткаат без идејно подготвувајќи нови закони за вработувања,систематизации и пак плеткаат.

Нема конкретна интенција да појдат на аеродром и 5-те  доктори кои оваа недела се спремаат за Германија ги задржи овде.

Ако е народот во Македонија за /под кризен менаџмент па не се тоа инситуциите .

Тие се комотни и си ги држат столиците топли.Па и на крај краева кој ли знае дали се тие 5 –те доктори се наши  партиски активисти.А, еден од нив богами е виден и дека не е.

Амнестијата ќе си биде.Се разбира не на наредбодавачите.Прашање е дали изведувачите ќе соработуваат со институциите или не.Е тоа е прашањето на аменстијата/аболицијата и слично.

До деновите пред Нова Година ќе се расправаме со Преседници/кандидати.Денко Малевски,Стево Пендаровски,Никола Димитров и Зоран Заев се реалните кандидати на Али Ахмети.Јас и Али Ахмети се мислиме за последниот само, да не ја заебеме работата.

Другото е јасно.Вмро-Дпмне ,а по тестамент /желба  на нивниот за кратко, стратегиски повлечен преседник во Будимпешта ќе исфрли кандидат ,лук и вода.Да ни прави забава.

Да сме здрави и живи да си гледаме бавчата и да си ги украсиме за некој ден елките.Остајте крупни политики.За нив има други што се нервираат ,а ние тоа не сме.

Автор: Даме Чкатроски. политички аналитичар