ТОП 10 НАЈНОВИ ГРАДОВИ ВО БУГАРИЈА

Во Бугарија денес има 257 градови. Додека некои села целосно исчезнуваат поради недостаток на жители, други стануваат градови. Постојат различни причини кои водат до прогласување на село за град – зголемување на населението, стратешка локација, историско значење, атрактивно одморалиште. Еве го рангирањето на најновите градови во Бугарија според година на нивното прогласување за град.

Игнатиево 2011
Игнатиево се наоѓа во општина Аксаково, регионот Варна и има население од 4358 жители. Во непосредна близина е областа Побитете камења. Игнатиево е прогласено за град во 2011 година поради зголеменото население и добро изградената инфраструктура. Градот има спортски центар, стадион, училиште, читалиште, библиотека и младински центар. Таму се одржуваат натпревари на бугарското првенство во мотоциклизам.

Кр’н 2011
Кр’н се наоѓа во општина Казанл’к, област Стара Загора и има население од 3390 жители. Градот се наоѓа во подножјето на Стара Планина, во долината на тракиските цареви, во близина на рид, каде што со векови се наоѓала тврдината Кр’н, наречена денес Калето. Постојат плантажи со маслени рози и лаванда. За град е прогласен во 2011 година, а локалните жители се мотивирани да останат во градот поради фактотшто покрај потребниот број жители, населеното место има и индустриски капацитет, развиен културен и образовен потенцијал, како и перспектива за економски развој на самите луѓе.

Черноморец 2009
Черноморец се наоѓа во општина Созопол , област Бургас и има население од 2480 жители. Поради заливот Свети Никола, до 1951 година селото се вика Свети Никола. Името е сменето од идеолошки причини. Во близина се наоѓа заливот Вромос. Черноморец е популарно приморско одморалиште. Една од најдобрите плажи во регионот е таа на кампот Градина.

Ахелој 2009 година
Ахелој се наоѓа во општина Поморие во областа Бургас и има население од 2166 жители. Градот се наоѓа во крајбрежната зона на заливот Аxелој. Низ градот минува европскиот пат Е87, кој покрај морето ги поврзува северна и јужна Бугарија. Низ градот поминува реката Ахелој, која извира од Ајтоските височини и се влева во Црното Море. Освен што е познато приморско одморалиште, градот е домаќин на многу културни настани. Интересно е што по Ахелој е именуван и карпестиот врв Ахелојски Нунатак – 390 м, кој се наоѓа во горниот глечер Хурон на островот Ливингстон на Антарктикот.

Куклен 2006
Куклен се наоѓа во област Пловдив, на само 8 километри од градот и има население од 7320 жители. До прогласувањето за град, селото имало најголем број жители во Јужна Бугарија. Во Куклен се наоѓа едно од најголемите претпријатија во државата – фабриката за обоени метали, Агрија и Институт за обоена металургија. Многу нови бизниси постојано се појавуваат за да обезбедат нови работни места.

Мартен 2006
Мартен се наоѓа во општина Русе и има население од 4014 жители. Градот се наоѓа на брегот на реката Дунав. Има каменолом за ископ на песок. Меѓу причините за неговото прогласување за град се добро изградената инфраструктура, растечката популација и високотехнолошките комуникации што ги користат жителите.

Свети Влас 2006
Свети Влас се наоѓа во општина Несебар, област Бургас, во подножјето на јужните падини на Стара Планина. Нејзиното население брои 4055 жители. Комбинацијата на морски и планински туризам го прават градот претпочитана дестинација за посета. Градот е познат и по своето прекрасно ново пристаниште и марина за јахти.

Добриниште 2006
Добриниште се наоѓа во општина Банско, област Благоевград и има население од 2767 жители. Уште пред да го добие статусот на град, селото било познато бањско и планинско одморалиште. Градот се наоѓа во планинско подрачје на надморска височина од 850 m и е опкружен со три планини – Рила, Пирин и Родопи. Градот Банско е оддалечен на само 6 километри. Добриниште е прва станица на единствената пруга со тесен колосек во Бугарија што го поврзува градот со градот Септември.

Момин Проход 2006
Момин Проход се наоѓа во општина Костенец, област Софија и има население од 1388 жители. Областа на Момин Проход е населена уште од античко време поради топлите минерални извори. Како одморалиште се развива од 1920 година. Во 1950 година, Момин Проход беше прогласен за одморалиште од национално значење. Градот е познат по своите девет минерални извори, кои лекуваат болести на респираторниот, кардиоваскуларниот, нервниот и дигестивниот систем.

Китен 2005
Китен се наоѓа во општина Приморско, област Бургас и има население од 1135 жители. Градот се наоѓа северно од устието на Китенска Река, а дел од него – на малиот полуостров Урдовиза. Денес, Китен е познат како одморалиште на Црното Море, кое нуди прекрасна можност да се опуштите во уникатната комбинација на море и планина. Во непосредна близина се наоѓа и природниот парк „Странџа“.Слични Објави