(Видео) Француската амбасадорка во Софија: Без Бугарите РС Македонија нема да стане дел од ЕУ

//

„Дадовме европски гаранции дека вклучувањето на Бугарите во македонскиот Устав ќе биде предуслов за продолжување на дискусијата со Северна Македонија“, вели француската амбасадорка во Софија, Флоренс Робин, чиј тригодишен мандат истекува кон средината на октомври.

„Ова е дел од таканаречениот француски предлог, кој во пракса е европски предлог и е впишан во протоколот потпишан од сите страни. Сметаме дека ова ќе биде тежок процес, но со разбирање и објаснување ќе донесе смирување“, изјави таа пред коментаторот на бугарскиот дневен весник „Сега“, Светослав Терзиев.

„Тоа беше тешка и сложена тема. Избравме да не ја третираме теоретски и догматски, туку навистина да ги слушаме грижите на Бугарија и Северна Македонија, да ги почитуваме нивната историја и култура, како и нивните црвени линии“, вели г-ѓа Робин. Целта беше да направиме се за да се отстрани многу сложеното двострано прашање – она ​​на историјата и јазикот, кое странците како нас тешко го разбираат – и да ја сведеме оваа тема во доменот на човековите права, кои се универзални европски вредности.Така го претворивме ова прашање во европско прашање, односно излеговме од билатералната конфронтација за да развиеме глобално размислување за сите земји членки.Така на крајот, истовремено европски гаранции добија и Бугарија и Северна Македонија“, изјави француската амбасадорка во Софија Флоренс Робин.

Претходна статија

Поранешен македонски репрезентативец: Го осудувам свирењето на бугарската химна, ова во Разград не се случуваше

Следна статија

Пендаровски во посета на Прилеп во рамки на проектот „Лице в лице со претседателот“

Најново од Вести