| |

(Видео) Румен Радев им додели бугарски државјанства на Љупчо Ѓоргиевски и Благој Шаторов од КЦ „Иван Михајлов“ од Битола

Претседателот Румен Радев им додели бугарски државјанства на претседателот на забранетиот бугарски културен клуб „Иван Михајлов“ во Битола, Љупчо Ѓоргиевски и на секретарот на клубот Благој Шаторов.

Двајцата пристигнаа во претседателството, придружувани од нивните семејства, од Христијан Пендиков и други македонски Бугари.

Потпретседателката Илијана Јотова ги потпиша указите за стекнување бугарско државјанство врз основа на нивното бугарско потекло.

Против Ѓоргиевски во Битола има неколку судски предмети, а клубот е затворен поради специјално донесена законска регулатива со ретроактивно дејство врз основа на името и целите во уставот на организацијата.

Според посебната законска регулатива на РСМ и Комисијата за имиња, името на клубот ги поткопува националните чувства и го доведува во прашање идентитетот на македонскиот народ.

Слични Објави