(Видео) Трендафилов: Кај нас има институционална југословенска омраза кон Бугарија, таа и штети на РСМ

//

Во Македонија постои институционална државна идеологија на антибугарска омраза и недостиг на институционална меморија. Во моментов главните аргументи против промена на преамбулата на македонскиот устав се следните: Македонија ќе стане бугарска, Македонија ќе си го изгуби литературниот јазик, ќе и се случуваат непознати работи, но никој не кажува како ќе се случи тоа – на пример, некој во Охрид или во Кичево одеднаш да почне да зборува на литературен бугарски јазик. Прво, тоа не може да се случи, бидејќи тие луѓе навистина не можат да зборуваат на литературниот јазик. Тоа се прави затоа што во спротивно ќе падне голем мит и тоа ќе се одрази во перцепциите на граѓаните, почнувајќи од правната култура и завршувајќи со литературата.

Во интервју за агенцијата БГНЕС, тоа го изјави Георги Трендафилов, извршен директор на Националниот истражувачки центар „Св. Климент Охридски“ – Скопје.

„Ние сè уште имаме погрешно преведени термини, лични имиња. Бришеме цели пасуси од книгите во обид да ја докажеме нашата митологија воспоставена во периодот 1956-1967 година. Македонците не разбираат дека со таква политика се самоуништуваат. Во Македонија има институционална државна идеологија на антибугарска омраза и недостиг на институционална меморија. Каде се корените на конфронтацијата меѓу Бугарија и Македонија е „прашање за милион долари“, на кое ние во Македонија не најдовме одговор 30 години, а веројатно и во Бугарија“, смета Трендафилов.

Овој непријателски однос се појавил и бил поттикнат по завршувањето на Втората светска војна, кога балканската федерација е прогласена за мртва и кога поранешна социјалистичка Југославија и социјалистичка Бугарија тргнуваат по различни патишта кон својата подобра иднина. Македонија се наоѓа во парадоксална ситуација. Митот за југословенската историографија беше делумно разбиен во независна Македонија. Постоеше друга официјална страна, која грчевито се држеше за својата вистина, како што пред тоа се бореше и за политичкиот опстанок на поранешна Југославија, потсети познатиот македонист и објасни: Невозможно беше аргументирано да се каже зошто Македонија не треба да биде независна демократска држава што би се развивала на свој начин. Овие луѓе до крај се бореа за постоењето на Југославија, и од 2002-2003 година, а особено од 2006-та година кога владееше првата влада на Никола Груевски, закоравените Југословени станаа многу гласни Македонци. Поранешниот главен и одговорен уредник на весникот „Нова Македонија“ / основан во 1945-та година / Панде Колемишевски имаше цели тиради против независноста на Македонија – како да не се случи тоа, не може да биде сама. Сега се користи истиот речник.

„Се сеќавам од 2006 до 2012 година имаше многу смешни емисии во кои од 22 часот до полноќ необразовани луѓе зборуваа за геостратешки интереси, за позицијата на Македонија, за економија, за историја, за минатото и иднината. Се занимаваа со некои евтини теории на заговор и во еден момент отидоа толку далеку што во еден момент објавија дека „Земјата всушност не е тркалезна, туку рамна“, потенцира Трендафилов.Југославија можеби не постои, но митот за југословенството постои, рече Трендафилов одговарајќи на прашањето каде сме сега кога Југославија повеќе ја нема. Поранешен член на Заедничката историска комисија е многу активен кога зборува за граѓанската војна во Грција – што им се случило на Македонците, за мачењето и убиствата на жени и деца, напалм бомбите, монархофашистите итн. За жал, тој не зборува од свое име, туку застапува одредена идеологија. Но, истиот овој историчар, како и другите пред него, не кажува ниту збор дека поранешната СФРЈ потпишала договор за воена соработка токму со оние монархофашисти против кои се бореле единиците на Славомакедонскиот народноослободителен фронт. Нема анализа зошто Белград потпишал таков договор со Атина, бидејќи СФРЈ е социјалистичка држава и како тие довчерашни монархофашисти, кои беа ѕверови, одеднаш станаа партнери на меѓународната политичка сцена со кои ќе се преговара и ќе се склучуваат билатерални и трилатерални договори, истакна Трендафилов.

Во Македонија не се знае и не се зборува за тоа дека во моментов во Софија живеат Македонци кои се поставени на раководни позиции во областа на IT технологиите, во рекламниот бизнис, во медиумите, во здравството. И ако тоа треба да се објави јавно, тогаш прашањето за националната гордост добива значително поразлични димензии. Во Македонија веќе нема политичка идеологија. Опортунизмот во земјата ја донесе до состојбата во која е сега, резимира Георги Трендафилов.

Претходна статија

Во Бугарија сообраќајка на полициско возило и комбе со мигранти, еден полицаец се бори за живот

Следна статија

Русија апелира Турција да покаже воздржаност во Сирија

Најново од Вести