| |

(Видео) Во Софија започна состанокот на НАТО земјите од Југоисточна Европа

Започна состанокот на земјите-членки на НАТО од Југоисточна Европа, на кој учествуваат премиерите на Бугарија, Романија, Македонија, Црна Гора и Кирил Петков како домаќин.

Настанот е организиран на иницијатива на бугарскиот премиер.

Дискусиите ќе се фокусираат на влијанието на војната во Украина врз регионот и ќе се разменат мислења за краткорочните, долгорочните и среднорочните импликации за безбедноста, енергијата и економијата.

Четворицата премиери, исто така, ќе разговараат за мерките за зајакнување на координацијата и соработката во Југоисточна Европа за справување со заедничките предизвици.Слични Објави