| | | |

(Видео) Зошто Софија и Белград и Скопје се плашат од Ванчo Михаjлов

„Стравовите се дека доколку се открие вистината за Иван Михајлов, за неговата борба, мора да паднат многу митови и во бугарската историја и во актуелната историја на нашите соседи во Северна Македонија, која е издание на митовите за македонизмот. Тој е подеднакво незгоден за сите, а тука има уште поголем проблем. Проблемот е што Иван Михајлов ја има тешката судбина да ја води ВМРО не во романтичните времиња, како што ги дефинираше Петар Стојанов, кога ВМОРО за време на османлиското присуство во Македонија и Тракија се бореше за ослободување на овие територии. Тој ја води организацијата по убиството на Тодор Александров, во време кога малкумина знаат дека Бугарија всушност војува со Србија, а не со Југославија, зборувам за Србија, бидејќи официјално Бугарија беше поразена во 1918 година, беше казнета за време на Њојскиот мир во 1919 година, но една организација во Бугарија – ВМРО – одби да го прифати овој мир“, вели историчарот и новинар Иво Иванов во разговорот со К’нчо Кожухаров во емисиjaта „Видливо и невидливо: Извитоперената историја“.

Гостинот потсетува дека Тодор Александров знае дека не може да добие поддршка од бугарската држава, иако одржува врски со Дворецот и продолжува да се бори против неправедниот Договор од Ној, надевајќи се дека ќе постигне некаква мирна ревизија. „Оваа борба, сепак, наидува на жесток отпор од Србија, а малкумина знаат дека се води вистинска војна, војна кога српски војници, но и платеници во Македонија, ги напаѓаат бугарските села во регионите на денешна Пиринска Македонија долж граници, во регионот на Трн се водат вистински борби. Тоа нема да го прочитате во ниту еден учебник“.

„Иван Михајлов мора да ја води организацијата токму во овој момент и ретко кој сфаќа кога обвинувањата против него се претежно какви убиства извршил и како македонските оперативци пукале на софиските улици. Да, тоа е факт, тажен и суров факт! Но, овие егзекуции на македонските дејци ги започна Јане Сандански уште пред 1912 година. И овие егзекуции тогаш беа многу фино се координирани од Белград. Го врбуваат секој што ќе му се спротивстави на Иван Михајлов и неговото движење во ВМРО и, за жал, наместо да ги гледаме како дел од оваа војна меѓу Белград и Софија, ние ги претставуваме како некакви македонствашти, кои онака за задоволство како гангстери се убивале“, вели Иво Иванов.

Според историчарот, бугарските истражувачи не се осмелуваат да навлегуваат во темата за односот меѓу ВМРО, бугарското воено разузнавање по војната, во која се вклучени активностите на Тодор Александров, улогата на бугарското воено разузнавање во смртта на Тодор Александров, како и улогата на Иван Михајлов и неговите врски со военото разузнавање.
За да дознаете кој и зошто се плаши од Иван (Ванчо) Михајлов, погледнете го разговорот меѓу К’нчо Кожухаров и Иво Иванов:

Извор: Фактор.бгСлични Објави