ЗА ДА УСПЕЕТЕ ВО ЖИВОТОТ ТРЕБА ДА…

//

Коефициентот на интелигенција не е судбина. Истиот не го предодредува личниот напредок. Материјалните услови што ги обезбедува семејството исто така не го прават тоа. Карактерот е најважен за успехот на еден човек. Ова се наведува во книгата „Како успеваат децата“, американскиот новинар Пол Таф. Авторот ги опишува студиите во процесот на едукација и развој на учениците. Тој поминува многу време со деца од ризични групи, деца кои потекнуваат од крајно сиромашни семејства и деца кои живеат во услови на семејна дисфункција. Тој обрнува внимание на мислењето на психолозите, педагозите и научниците, обидувајќи се да ги пронајде и да ги истакне карактеристичните квалитети кои водат кон позитивен развој во животот на децата. Врз основа на сите овие податоци и тврдења, тој смета дека најголем предуслов за успех во училиште, во работата и дома е присуството (или отсуството) на одредени особини на карактерот.

Според него, меѓу најважните квалитети во ликот на успешната личност се: Упорноста, самоконтролата, умешноста во потребата да се постигне одредена цел, ентусијазмот, совесноста и секако оптимизмот. Таф забележува дека карактерот за разлика од физичките и ментални способности не може лесно да се  моделира.  Квалитетите потребни за да се изгради една успешна личност, можат да бидат „внесени“ кај децата преку образовниот систем. Пол Таф е убеден дека преку соодветни педагошки методи, може да се создадат генерации на значително поуспешни луѓе и покрај фактот што тие можеби нема да имаат висок коефициент на интелигенција или материјална подлога.

Претходна статија

GIF: МАЛАТА ПРИНЦЕЗА САМО ШТО НЕ ЗАСПА…

Следна статија

ВИЦ НА ДЕНОТ

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо