ЗА СИТЕ КОИ СЕ СПРЕМАТЕ ДА ГО СЛАВИТЕ ВЕЛИГДЕН МАСОВНО ПО ЦРКВИТЕ

/

Лисабон, 1-ви ноември 1755, денот на Сите светци, еден од најголемите католички празници, црквите се преполни со народ, не знаејќи дека мајката природа го припрема најголемиот и најстрашен земјотрес во историјата на Португалија.

Во 9:40 часот, земјотрес од 8.5-9.0 според Рихтеровата скала го удира Лисабон затрупувајќи ги сите верници по црквите, за маката да биде уште поголема, оние кои останале живи, мислејќи дека водата ќе ги спаси бегаат кон водата не знаејки дека после земјитресот доаѓа огромно цунами.

Комбинацијата од земјотрес, пожари и цунами речиси целосно го уништува Лисабон кој во тоа време има 100.000 жители, последиците се. 40-50.000 мртви верници.

Поука: Не си играјте сајк’л и седете дома, вирусот не е ниту шала, ниту играчка.Fb статус на Кристијан Кулевски

Претходна статија

НЕМААТ НИ СРАМ НИ ЦРНО ВО ОЧИТЕ…

Следна статија

БИТОЛА РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТАР ВО ЕДНОНАСОЧНА УЛИЦА

Најново од Ваш став

Игра на ниски страсти

Fb статус на Никица Корубин Дека политиката е врвна вештина која бара многу знаење, искуство, традиција

Целосна независност

Facebook статус на Никица Корубин Независноста е комплетна кога си свесен за неа. И за нејзиното