ЗДРУЖЕНИЕ ХЕНДИКЕП ПЛУС : ПРИСТАПНОСТ-НАШЕ ПРАВО,СТАРТУВА ДЕНЕС ОД КРИВА ПАЛАНКА

//
Промовирање на правото на достапност од перспектива на лицата со хендикеп преку превземање конкретни активности за подигнување на јавната свест на пошироката заедница со цел прашањето на достапност да биде разбрано како право, не како бенефиција на лицата со хендикеп е целта на проектот промовиран денес во Крива Паланка од страна на здружението „Хендикеп плус“ од Крива Паланка.
Во Локална установа градски музеј, Крива Паланка се одржа прес конференција на која Бранкица Димитровска од „Хендикеп плус“ говореше за активностите кои ќе бидат превземени во претстојнито период натериторијата на цела држава. – „Хендикеп плус“ со Оваа проектна идеја доби Грант од ЕУ кој ќе работи во следнито период на подрачјето на Крива Паланка, Ранковце и Кратово на мапирање и обележување на непристапниет институции, обележување на паркинг-места за лица со пречки во развојот, обуки на лица од општинската администрација и претпријатијата за познавање на правото на пристапност, како и останати активности со кои очекуваме да се подобри пристапноста на територијата на овие општини, како пошироката заедница да има повисок сензибилитет дека пристапноста претставува основно човеково право-не бенефиција, истакна Димитровска.
Според неа, очекува по имплементација на активностите општинските локални власти не само декларативно, туку и оперативно да бидат доследни на решавање на проблемите на пристапност. -Една од обврските на државата и општините, согласно ратификуваната Конвенција за човекови права е , да се обезебди целосна пристапност и достапност, акко на самата инфраструктура, така и на информациите и сервисите. И покрај тоа, на незавидно ниво е пристапноста, а во Крива Паланка според индикатор на Светска здравствена организација има околу од три до пет илјади лица со попреченост. Од стратешки документи- општината нема документ со кој опфаќа прашање на пристапност, ниту има стратегија за обезбедување независен и просперитетен живот на лицата со хендикеп. Во речиси сите институции или нема пристапни рампи, или некаде се непрописно направени, а постојат пораид обврска. Има лифтови во здравствениот дом, во дневнито центар, во училиштата, но истите не се сервисираат, додава Димитровска. Очекува дека од овој проект ќе произлезат предлог мерки кои ќе бидат доставени до општината за добробит на целата заедница.
На прес-конференцијата присуствуваше и градоначалникот на Крива Паланка, Борјанчо Мицевски, кој рече дека локалната самоуправа е само една од институциите кои носта одговорност за случувањата на локално ниво, но од аспект на национални политики Македонија има формирано национално тело кое е вадолжено за имплементација на Конвенцијата за лица со посебни потреби. -Оваа Влада прави огромни напори за подобрување на состојбите како на национално, така и на локално ниво. Ние како оптшина имаме пристапни рампа, која води кон едношалтерскито систем од каде службите ги преввемаат барањата и на странката и враќаат одговор, додека дел од институциите немаат пристапни рампи, ниту соодветни лифтови за оваа намена. Се надевам дека сите ние на институционално ниво ќе направиме многу повеќе во следнито период, изјави Мицевски. Со „пристапноста – наше право“ планирано е да биде направен и прашалник поврзан со идентификуваните недостатоци во политиките на општината за пристапноста, со кој ќе бдиат интервјуирани 50 лица со хендикеп, ќе с еостварат средби со лица од општинската администрација и ќе се равгледаат политиките на локално ниво, а согласно согледаниет резултати на терен планирано е да биде испечатена и публикација со истите.Претходна статија

МИТКО ЈАНЧЕВ ЗА ПОГЛЕД: ВРЕМЕ Е ГРУЕВСКИ ДА ЗАМИНЕ ВО ПОЛИТИЧКА ПЕНЗИЈА

Следна статија

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ СЕ ШТО ВЕТИ ИЗЛАЖА, ЖИВОТОТ КОЈ ГО ВЕТУВАА ЗА ГРАЃАНИТЕ СЕ ПРЕТВОРИ ВО БЕДА

Најново од Вести