In vino veritas: Во “сенката” на Белград
| |

In vino veritas: Во “сенката” на Белград

Facebook статус на Никица Корубин Откако Отворен Балкан се претвори во “саем за вино” станаа полесни “економските” дружби перцептивно далеку од политиката. Па, каде може политика после чаша вино и добра песна? Тука се’ е искрено и невино, тука се поврзуваме регионално и економски, тука “тече мед и млеко”, нема никакво зло и тензија. Тие…

„Унгарски свет“ или светот на Орбан, новиот Тито за РС Македонија
| | |

„Унгарски свет“ или светот на Орбан, новиот Тито за РС Македонија

Пишува: Атанас Величков По заминувањето на „рускиот играч“ Александар Вулин (во инаку „неутралниот“ тим на српскиот претседател Александар Вучиќ) од позицијата шеф на српската безбедносна служба БИА, иницијативата „Отворен Балкан“, што е пред се фактички приказ на идејата за т.нар. „Српски свет“, ќе треба да почека подобри денови за да дојде повторно на сцена и…

Проф. д-р Христо Пимпирев: Верувам дека истражувачката лабораторија на нашата база на о. Ливингстон ќе продолжи да се користи и во 22 век
| | |

Проф. д-р Христо Пимпирев: Верувам дека истражувачката лабораторија на нашата база на о. Ливингстон ќе продолжи да се користи и во 22 век

По време на 32-рата ни антарктическа експедиция българският научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” трябва да пренесе 80 тона материали за строежа на тази къща, на научноизследователската лаборатория на българската база на остров Ливингстън. Аз имам визията и желанието това да бъде научноизследователска база, която ще се използва от учените и през 22-ри век,…

Сребрена Тракија, помеѓу цивилизацијата и наметнатите наративи
| |

Сребрена Тракија, помеѓу цивилизацијата и наметнатите наративи

Facebook статус на Никица Корубин “Тракијците важеле за исклучително воинствени и безмилосни племиња, но таа нивна темна страна денеска ја засенува блесокот на уникатната обработка и уметничка изработка на тракиското сребро и другите артефакти што се изложени сведочат за едно високо ниво на естетика во време на свирепост”, вели македонската министерка за култура на отварањето…

Филистејски Арапи и јудејски Евреи
|

Филистејски Арапи и јудејски Евреи

Фејсбук статус на Никица Корубин Актуелниот жесток судир на Хамас со Израел, погрешно третиран како палестинско-израелски судир, иако основата е одамна поставена токму за тоа, е всушност и за жал на сите жртви, одличен лакмус за целиот вешто прикриен шовинизам, антисемитизам и ксенофобија. Омразата и примитивизмот која се излева низ градовите во светот, на про-палестинските…

ЕУ интеграциите, цензурирана тема
| |

ЕУ интеграциите, цензурирана тема

Facebook статус на Никица Корубин Потребен беше точно еден ден, текстот во грчки Катимерини да се преведе и селективно да се пренесе во македонските медиуми. Почнувајќи од државната агенција, па чат пат пренесено, селективно нормално, во само некои медиуми. Главно, за текстот, која се занимава со исклучително битната тема за нашата евроинтеграција, владее целосен молк….

Може ли мнозинскиот изборен модел да ја спаси демократијата во Македонија?
|

Може ли мнозинскиот изборен модел да ја спаси демократијата во Македонија?

Пишува: Проф. Звонимир Јанкулоски/ Нова Македонија Успеавме да ги преживееме „историските“ години на обезличување на државата, пазарењето со нејзината историја, „добрососедските“ односи со Бугарија, корупцијата, криминалот, законите со европско знаменце, лидерите без лидерство, партијата без поддршка од народот, која и понатаму тоне во заевизмот, за полека да се приближуваме кон нов изборен циклус. Очигледно за…

Забранувањето книги е зла прокоба за секој режим
| |

Забранувањето книги е зла прокоба за секој режим

Пишува: Иван Николов, прв човек на КИЦ Босилеград/ БГНЕС По повод Денот на Западните покраини – 8 ноември, на 8 ноември 2023 година во 18:00 часот во салонот на КИЦ „Босилеград“ требаше да се одржи уште една комеморативна вечер на која, меѓу другото, требаше да биде представена книгата на Едвин Сугарев „Елегија за Краиштето. Судбината…

Историјата ни кажува: новата руска империја на Путин е осудена на пропаст
| | |

Историјата ни кажува: новата руска империја на Путин е осудена на пропаст

Пишува: Проф. д-р Александар Мотил/ Foreign policy/ БГНЕС Руската федерация е продукт на разпадането на Съветската империя, точно както Съветският съюз е продукт на разпадането на имперска Русия. Ако погледнем дългата история на империите, не е никак изненадващо, че днешна Русия е започнала проект за реимпериализация – опит да пресъздаде колкото се може повече от…

Србизирани Албанци
| |

Србизирани Албанци

Facebook статус на Никица Корубин Дека односот на Македонците кон Албанците предоминантно е условен од “српскиот” поглед кон нив, не е никаква новина. Вистинско чудо е како со “товарот” на просрпската доминација во буквално сите пори на општеството, денес Северна Македонија е членка на НАТО и земја кандидат за ЕУ; која патем речено со сите…