СПИЕШ ЛИ МИРНО СОФИЈА?!
| |

СПИЕШ ЛИ МИРНО СОФИЈА?!

Две слики милион зборови! Тоа е она лицемерие и двојни стандарди. Во Штип одбележана Брегалничката битка од српските здруженија со сите метании во присуство на градоначалникот на Штип и потпретседател на СДСМ Благој Бочварски, во Дојран годишнина од смртта на Каварналиев од бугарското здружение но без официјални претставници од македонска страна или СДСМ. Спиеш ли…

ПАНЦИРИ И ОРУЖЈЕ НАСПРОТИ ЉУБОВ И МУЗИКА
| |

ПАНЦИРИ И ОРУЖЈЕ НАСПРОТИ ЉУБОВ И МУЗИКА

Дали МВР почна да работи на „реформи“? Дали почна „вистинската“ борба против криминалот и корупцијата? Дали тоа што вчера се случуваше во Скопје, за министерот Спасовски значи подигање на нивото на работата на полицијата? Дали трауматизирањето на младите, оние малку кои останаа во државата е решителноста за која зборуваше министерот, за справување со вистинските проблеми…

НЕ СЕКОЈ МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИН ЗАСЛУЖУВА БУГАРСКИ ПАСОШ
| |

НЕ СЕКОЈ МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИН ЗАСЛУЖУВА БУГАРСКИ ПАСОШ

Замислете ја следната ситуација- Македонија е дел од ЕУ и НАТО и нејзините пасоши ги отвораат границите и даваат одредена безбедност. Нашите соседи Бугарите го знаат тоа и прават редици пред македонската Државна агенција за Македонците во странство. Во истото време сте сведоци како високи функционери и политичари на Бугарија билдаат политички кариери со плукање…

БУГАРИЈА АКО СЕ ПОЧИТУВА СЕБЕ СИ ТРЕБА ДА ГИ РЕВИДИРА ДРЖАВЈАНСТВАТА!
| |

БУГАРИЈА АКО СЕ ПОЧИТУВА СЕБЕ СИ ТРЕБА ДА ГИ РЕВИДИРА ДРЖАВЈАНСТВАТА!

На протестот организиран од ДПМНЕ кој беше посветен на погубните политики, што ги спроведува владата на Зоран Заев, меѓу тиранската платформа, преговорите за името и промашувањата во економијата, се спомнува и Договорот за добрососедство со Бугарија. Во пропагандниот материјал што се ширеше како повик за присуство на големиот сенароден митинг, Договорот го има високото четврто…

Што ќе ми е работа, ќе си родам три деца!
| |

Што ќе ми е работа, ќе си родам три деца!

Оф, моја чудесна земјо Македонијо! Дали си ти толку добра па ги трпиш и толерираш сите „работници“ кои напорно и вешто „работат“ во своите домови со скрстени раце и кренати нозе, со широко отворени вулгарни усти и чекаат милостиња од државата?! Понекогаш летнувам со мислите и се прашувам како би било да се најде некој…

Неделен ручек во „ПЕКОЛОТ“
| |

Неделен ручек во „ПЕКОЛОТ“

Како секоја нормална фамилија во Македонија секој родител со своите деца, мислам на оние кои останаа во Македонија, секоја 10-та фамилија седнува на неделен ручек… Ова е пишувано слободно без употреба на посебни фрази, компарации, високи стилови итн… едноставно пренесувам еден неделен Божји ден… Родителите се среќни што те гледаат иако после 15 дена, бидејќи…

Кој денеска ја претставува идејата на ВМРО и комитите од минатото?
| |

Кој денеска ја претставува идејата на ВМРО и комитите од минатото?

Од осамостојувањето на Македонија до ден денеска, многу луѓе испрофитираа користејќи ги идеите на историското ВМРО. Ја покрија својата ништожност со големината на Организацијата. Но, не сите сме растени во стаклено ѕвоно и имаме колку толку активен мозок во главите и го користиме без да се „бањаме“ во илузии и наметнати митови и легенди. Кои…

“Отпишаните”
| |

“Отпишаните”

Среќна нова 1949 на нашиот медиумски простор, враќајќи ја повторно за емитување  тв серијата Отпишаните, кои никако да ги отпишат од својот ТВ репортоар. По кој знае кој пат Македонците ќе можат да “уживаат” во оваа врвна “тв серија”, со згодите и незгодите на “јунаците” во неа. Покрај Отпишаните, на друг медиум оди тв серијал…

Сиромашниот и беден раскош во нашата мила Македонија ги брка младите!
| |

Сиромашниот и беден раскош во нашата мила Македонија ги брка младите!

Тенденцијата на миграција на населението од Македонија во странство, предизвикана главно од економски причини, добива загрижувачки размери а уште поалармантно е тоа што според информации од релевантни институции и организации, голем број од граѓаните што мигрираат од државата се високообразовани млади луѓе. Тоа значи дека земјава останува без активното население и „способни интелигентни глави“, кои…

Еј вие кучко-грижници, вам ви се обраќам!
|

Еј вие кучко-грижници, вам ви се обраќам!

Почитувани г-ѓи, г-ци, г-да… Да да , вие со шапките и кучките во раце… Да вие недопирливо „силни” животно- грижници позади екраните… Истите вие на кои поважен ви е кучешкиот живот отколку тој на луѓето. Вам ви се обраќам… Се сеќавате ли на касапот пред неколку години што направи кога неговото дете беше осакатено од…