ПРИКАЗНА ЗА ЕДНО СЕМЕЈСТВО ФАТЕНО МЕЃУ ТРУПИТЕ НА ХИТЛЕР И СТАЛИН

/

Едно од првите сеќавања на мајка ми за време на војната е сцена кога добро ухранено момче на своја возраст – седум или осум години – ги лизна надворешните слоеви на саламата што ја носеше мајка ми во раце. Момчето живеело во пет-катна станбена зграда што ја преземале нацистите кои го окупирале Киев.

Нацистичката партија ги сметаше жителите на градот како „излишни јадења“ и плодна Украина како корпа за леб на Рајх. Родена Елена Аркадиевна Воробиова во 1934 година на етнички руски родители кои живеат во Украина, мајка ми ќе помине поголем дел од детството како воен бегалец. (Нејзиното име би се развило во Хелена Сигман откако ќе влезе во Соединетите држави во 1948 година)

Разговараме во мојата дневна соба во станот во Вашингтон, Д.Ц., за тоа, наскоро да замине на аеродром и да се врати во својот дом во Аризона. Воздушниот простор меѓу нашите животи стана несовладлива поделба кога коронавирусот се појави, но засега сме заедно и разговараме често телефонски.

Таа сакаше да слушне за моето неодамнешно патување во Русија за да интервјуирам ветерани и преживеани од Втората светска војна. И едвај чекам да ги слушнам – не за прв пат, но сега со повнимателни уши – нејзините сеќавања за годините што таа и семејството ги поминаа во бегство од двајца смртни непријатели: Германците и Советите.Во децении пред Втората светска војна, Украина страдаше страшно под сталинистичката власт. Потоа, на 19 септември 1941 година, Киев падна под окупација на нацистите по неколку недели жестоки борби што нанесоа големи загуби на Советската армија.

(Повеќе за оваа интересна сторија прочитајте на www.mojzbor.com)Претходна статија

ЧЕТИРИЦИКЛ УДРИ ВО ШЕСТГОДИШНО ДЕТЕ ВО КУМАНОВО

Следна статија

ВАКЦИНАТА ПРОТИВ КОРОНАВИРУС, НАЈВЕРОЈАТНО, ЌЕ СЕ ПРИМА ВО ДВЕ ДОЗИ

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо