| | | |

(Видео) Државната агенција „Архиви“ на Бугарија е копродуцент на документарниот филм „Одмаздничката“, кој ја претставува сторијата за Мара Бунева

Документарниот филм „Одмаздничката“ ја прикажува драматичната судбина на Мара Бунева. Се обидува да одговори на прашањето како и зошто една обична жена од почетокот на 20 век се претворила во терорист, подготвена да се одмазди за својата поробена татковина?

За Бунева има многу дефиниции – хероина, ладнокрвен убиец, опседната следбеничка на македонската кауза – но тие даваат фрагментирана слика за оваа малку позната жена. Лентата ги собира неколкуте факти и широко распространетите легенди за нејзиниот живот со цел да нè насочи да размислуваме за маките на жените атентаторки и нивните драматични судбини.

Продуцент на филмот е „Б ПЛУС ФИЛМ“ ДООЕЛ, а копродуценти се Државната агенција „Архиви“ на Бугарија и „СОНУС“ ДООЕЛ.

Слични Објави