ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (5)

//

Пишува: Никола Стојанов

Југоносталгија по потонатиот брод Југославија

Српскиот писател Светозар Стојановиќ дава успешна аналогија помеѓу шокантното потонување на Титаник во 1912 година и растурањето на Југославија. Десет години по владеењето на „капетанот“ Тито, пишува Стојановиќ, југословенскиот Титаник беше зафатен од крваво „цивилно море“.

Постарите Југословени со тага и носталгија го паметат времето на Тито. Со воздишка велат: да беше жив, Југославија немаше да се распадне. Социолошко истражување (од 2018) меѓу граѓаните на денешните седум независни субјекти (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Словенија, Хрватска и Косово за придобивките и штетата од распадот на Југославија ги дава следните резултати: Македонците (61%) Црногорците (65%) и Србите (81%), жалат најмногу за распадот на Југославија. Најмала југоносталгија според анкетата има кај Хрватите (23%) и на Косово (10%).

БЕЛГРАД – НОВИОТ ГОЛЕМ БРАТ

Што се случува по исчезнувањето на Тито од политичката сцена во РС Македонија? Владејачката политичка и научно-културна елита таму останува генетската банка и кадровската банка на Белград. Таква не е само партијата ВМРО-ДПМНЕ, лажен наследник на бугарското ВМРО на Т.Александров и Иван Михаилов, туку и партијата наследник на Сојузот на комунисти на Македонија – Социјалдемократскиот сојуз на Македонија.

Белград никогаш не престанал да го потенцира своето присуство во поранешната југословенска република; крвта ја игра улогата на Големиот брат. Ова се реакциите на српските државници (главно шефот на парламентот Ивица Дачиќ), српските и хрватските медиуми, особено по ветото за започнување на преговорите за членство во ЕУ, што Софија му го испорача на Скопје кон крајот на минатата година.

Една појава тајно диктира што „ (да) се случува“ во северна Македонија. Ова е таканаречената Длабока држава – „долгата рака“ на Белград, која дискретно го води Скопје. Длабоката држава со видливи и невидливи „нишки“, доминира во моќта, економските, политичките, судските и културно-медиумските структури.

Владимир Перев ја открива улогата на српското малцинство: „Во Македонија има околу 80.000 до 90.000 Срби. Можеби изгледаат многу, но мора да се каже дека се распределени во сите партии и со тоа го практикуваат своето политичко и национално влијание. Во Македонија, Србите во сите партии и особено тие ВМРО-ДПМНЕ, која спроведува сентиментална политика кон Титова Југославија, имаат проблем со националното и политичкото напуштање на генерациите млади Македонци од постариот српски брат и недостатокот на „борба“ против наводниот албански непријател. Честопати овие „напуштени Македонци“ ги нарекуваат Бугарите „крвни непријатели“, сето тоа во контекст на убавото југословенско минато.„Така – додава Вл. Перев – Просрпските елементи вградени во македонската политичка сцена се најголемите бранители на македонизмот. Тој, македонизмот, е нивната барикада против единството на бугарското племе од Црното Море до Охрид. Никој во Македонија никогаш нема да се осмели да ви каже дека оваа република, Македонија, во поранешна Југославија на Тито, се сметаше за најниската српска провинција на која Тито и даде независност надвор од српската волја. Никој нема да се охрабри да каже дека македонскиот јазик е направен од внук на српски четник, Блаже Конески, а „дијалектите на јазикот“ ги работел друг вистински четнички војвода – Божидар Видоески.

На 29 ноември 2013 година, во Скопје се случи настан што покрена неодговорени прашања… Споменик на Тито беше подигнат ноќе пред истоименото училиште.

Причината: 70-та годишнината од Второто заседание на Антифашистичкото собрание за народно ослободување на Југославија (АВНОЈ). Градот Скопје и централната влада се во непријатна позиција откако стана јасно, дека никој не издал дозвола за изградба на споменикот. Настанот се разбира дека не е случаен, некој најверојатно сакал да го тестира јавното мислење.

Продолжува…

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (4)

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (3)

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (2)

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (1)

Претходна статија

ШИШОВСКИ: АКО СЕ СЛУЧИ АМНЕСТИЈА ЗА 27 АПРИЛ, ТОА ЌЕ БИДЕ КАТАСТРОФАЛНО

Следна статија

ПИСОНЕРО: АКО НЕМА ДОГОВОР ЗА РС МАКЕДОНИЈА ОПЦИЈАТА ЗА РАЗДВОЈУВАЊЕ СО АЛБАНИЈА МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕДА

Најново од Истакнато