Како да се спаси Македонија

Две генијални решенија можат да ја спасат Македонија од големите  маки и страдања. Првото решение е…

Параван комисии и работни тела со веќе видени “реформски идеи”

Што е тоа што ни се случува, што е тоа што не прави нервозни, без насмевка…

Бадникарски огнови

Граѓаните кај нас се учени за се, а една од најважните традиции за којa се подготвуваат…

Каменот од Розета

Имам сериозен проблем како се сфаќа доаѓањето на животот во Македонија. Тоа стана особено видливо во…

Во 2018-та: Македонија во НАТО?

Правејќи оцени на годините што изминуваат и на тие што доаѓаат, 2017 година ја оценив како…

Прејадени-нема

Зад нас е „најлудата ноќ“. Ако јас се прашувам, сите други денови и ноќи во оваа…

Реформаторите слават, реформите спијат

Поспано, на политички план, почна годината што се очекува да биде пресвртна за Македонија, со оглед…

Револуцијата нема да биде лекторирана

Кон крајот од јуни, стотици вработени во Њујорк тајмс протестираа против претстојните агресивни отпуштања што диспропорционално…

Исцелување на македонскиот филм

Претпразничниот, вообичаено, е период кога познатите светски, понекогаш и домашните, весници и магазини прават големи осврти,…

Колективно признавање на уставното име во ОН

Ние можеме да го покренеме во Генералното собрание на ООН и со потребната политичка волја можеме…